Чудомировите празници в Павел баня започват на 22 март

На 22 март т.г. (петък) кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу ще открие тазгодишните Чудомирови празници в балнеоложкото градче. Те започват с представяне на албума „Спомени от миналото – Къщите на Павел баня” на родственика на Димитър Чорбаджийски – Чудомир Гергана Гечева. Събитието е насрочено за 17:30 часа в зала „Младост” на НЧ „Напред – 1903”. В него ще участва и Класът по класическа китара при НЧ „Възродена Искра” с ръководител Стефан Христов.

В същата зала, но на 1 април (понеделник), ще гостува журналистът Георги Тошев, който ще представи книгата си за Георги Парцалев. Жителите и гостите на града са добре дошли на събитието, което ще започне в 17:30 ч.

В тазгодишната програма на празниците е предвидена и една изложба. Своите картини ще представи Иванка Стоянова от село Габарево. Изложбата ще бъде открита на 27 март в 17:30 часа в НЧ „Напред – 1903” в гр. Павел баня.

На връх рождения ден на Димитър Чорбаджийски – Чудомир Община Павел баня и Кметство – село Турия, организират „Честит рожден ден, Чудомир!”. В рамките на инициативата ученици от различни възрасти ще представят хумористични сценки и разкази или ще четат произведения на Чудомир. Събитието ще започне в 14 часа на 25 март на площада пред родната къща на писателя в село Турия.

Акцент в програмата на Чудомировите празници е и Националният фестивал на комедийните спектакли „Чудото”, който започва на 23 март и ще продължи до 30 март. Петте спектакъла ще се състезават за голямата награда, а 34-мата актьори – за отличията за мъжка и женска роли. Ще има и награда на публиката.

На павелбанска сцена ще се играят: „Роднини” на Хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов”, „Не сме от тях” на Търновския драматично-музикален театър „Констатин Кисимов”, „КОМИКадзе НА КРЪСТЮПЪТ” – моноспектакъл на Кръстьо Лафазонов, „Пестете ни времето” на театър „АМИ ДА” и „Българи от старо време” на Ловешкия драматичен театър. Всички представления са с начален час 18:30 часа и ще се играят на сцената на НЧ „Напред – 1903” – гр. Павел баня. Награждаването ще бъде на 30 март  – в последния ден на Фестивала.

Тогава, но по-рано през деня – в 10:00 часа, започва Националния фестивал на маскарадните игри „Старци в Турия”, в който участие ще вземат кукерски състави от цялата страната. Дефилето в село Турия ще продължи до 14 часа, когато е и самото награждаване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram