Честваме 145 години от Шипченската епопея

В горещите августовски дни на 1877 г. в героичните боеве при върховете Шипка и Свети Никола се определя изходът от Освободителната война и се решава съдбата на Отечеството ни.
В тържествата по повод 145-ата годишнина организаторите насочват вниманието към Българската армия и военната професия. За първи път на историческия връх ще се срещнат военни, получили своите лейтенантски пагони на Шипка.
Предстои среща на випуските от българските военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка и се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.
На територията на Националния парк в годините назад са се състояли осем церемонии по присвояване на първо офицерско звание на завършилите випуски. Ученически и гвардейски отряди от Велико Търново и Казанлък също ще се включат в тържествата.
На 20 август на големия паркинг на връх Шипка всички гости на тържествата ще могат да видят различните структури на Министерството на отбраната и формирования на Българската армия. Събитието има за цел да „извади” Българската армия пред обществото, да ориентира младите хора към военната професия и да издигане авторитета на въоръжените сили. Кампанията има амбицията да създаде положителни нагласи сред обществеността в райони, в които няма традиционно военни формирования и структури на Министерството на отбраната, гражданството да се запознае със социалния статут на военнослужещия, както и с възможностите за личностно и професионално развитие във Въоръжените сили на Република България. Ще бъде направен статичен и динамичен показ на военна техника, снаряжение и оборудване на Сухопътните войски и специалните сили, тактики и процедури, демонстрации.
Две историческите възстановки ще съпътстват честванията. Първо ще оживеят онези силни моменти от всенародното тържество през 1934 г., когато е открит Паметникът на свободата. В другата по-мащабна възстановка ще бъдат разиграни боевете за отбраната на прохода в района на връх Орлово гнездо, където се намира малката батарея. Мащабните сцени са с близо 350 души от Националното дружество “Традиция“, които ще възстановят първия ден от битката и ожесточените атаки на турските войски.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram