Честваме 143-та годишнина от боевете на връх Шипка

Днес отбелязваме 143-та годишнина от боевете на връх Шипка през 1877 г. по време на Руско-турската война – героичен период от историята на България, в който опълченци и руските войници защитиха Шипченския проход, изправиха се срещу петкратно по-многобройната армия на Сюлейман паша, устояха на нейните яростни атаки и не й позволиха да премине в Северна България и да се съедини с обсадената армия на Осман паша в Плевен.

По време на боевете за периода 21-26 август 1877 (9 – 14 август стар стил) загиват 3100 руски войници и офицери, както и повече от 500 български доброволци. Загубите на противника обаче са повече от 8200 души.

Няма да има национално честване тази година, но граждани от цялата страна ще се качат на Шипка.

Президентът Румен Радев също ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея. От 11.00 часа държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

От встъпването си в длъжност Румен Радев се качва на върха традиционно за 3-ти март и за отбелязването на Шипченската епопея през август, като това ще е 7-то му официално посещение като държавен глава.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram