Череп и кости на парфюма и шампоана. Как розовото масло стана токсично

Заради нов регламент по Зелената сделка стресиращ етикет като на цигарите ще предупреждава, че продуктите с етерични масла са токсични. Това заплашва да срине българското производство и износ на розово масло, а владеем 70% от световния пазар

Българското розово масло ще бъде силно застрашено от нов европейски регламент. Добре видим яркожълт етикет с череп и кости ще се появи на парфюмите, кремовете и всякакви продукти, които го съдържат и ще плаши потребителите, че съдържанието на опаковката е токсично. Това важи и за лавандуловото и други етерични масла.

Това ще се случи, ако се приемат промените в Регламент (ЕО) № 1272/2008 на Европейския парламент и на Европейския съвет относно класифицирането, етикетирането на вещества и смеси, предложени от ЕК за обсъждане. Това е част от Европейския зелен пакт. Промените са предвидени в Стратегията за устойчивост в областта на химикалите, приета на 14 октомври 2020 г. В тях се предвижда на продуктите, съдържащи токсични химикали, да се слага достатъчно голям и четлив етикет с череп и кости – предупредителен знак за смъртоносна опасност, най-често отрова.

Освен потребителите, тази регулация ще засегне производителите на етерични масла у нас – розово, лавандулово, мащерково. Преди няколко години България надмина Франция като най-голям производител на лавандула в света. Така че от новия регламент ще бъдат засегнати не само производителите на розово масло, но и на лавандула. 

Как розовото масло се оказва токсичен химикал наред с другите масла? Според регламента предупредителният знак ще се слага на всички продукти, съдържащи химични молекули, обявени за токсични. Такива съдържат розовото масло и другите етерични масла. Например бензил салицилатът, който присъства в повечето масла предизвиквал алергия.  Алергени  били и гераниолът (маслото от здравец), и тимолът (маслото от мащерка). Освен в тези масла, които по принцип не се поглъщат, въпросните вещества се съдържат и в чистия пчелен мед.

Според малката неправителствена организация Европейско общество на ендокринолозите в етеричните масла

има “химикали, увреждащи ендокринната система”

Това НПО пише до Еврокомисията и твърди, че “съществуват подозрения, че излагането на въпросните химикали може да доведе до заболявания като нарушение на репродуктивната функция на мъжете и жените, абнормалности в половите органи, ендометриоза, ранен пубертет, рак, невроендокринни тумори, диабет, затлъстяване и други все страшни неща”.

Обществото на ендокринолозите твърди, че обединява около 20 000 специалисти от Европа. То обаче изразява само подозрения, а доказателства за твърденията няма. Но молекулите влизат в европейския списък на токсичните химикали въпреки това.

Тези намерения предизвикват остри протести във Франция още през 2018 г.

“Съгласно регламента на ЕС всички над 600 молекули, открити в лавандулата, ще бъдат количествено квалифицирани и потенциално повторно етикетирани като опасни. Това е катастрофа”, казва Елиан Бре, президент на France Lavande – кооперация от повече от 100 производители от Югоизточна Франция.

“Ако етеричните масла се класифицират по този начин, това ще бъде пагубно за много хора. Лавандулата ще се смята за опасна, а това не е така”, казва още тя.

Против новия регламент протестират и в град Грас във Франция – световната столица на парфюмите. Там се произвеждат най-известните аромати в света. Всъщност те са измислени там – местните са снабдявали кралския двор в миналото, а сега – целия свят. Грас е мястото на действието в култовия роман на Патрик Зюскинд “Парфюмът”, където наред с криминалния сюжет подробно се описва и производството на парфюма.

През 2018 г. успокояват французите, че регламентът няма да влезе в сила до 2022 г. Сега вече му е дошло времето. Очаква се да бъде приет при испанското председателство на ЕС. И вероятно е неизбежен, защото е част от Зелената сделка.

Кметът на Грас ще дойде в Казанлък през май, когато там ще има протест на производителите на розово масло.

Кой ще си купи крем или парфюм с череп и кости, вълнуват се производителите и у нас. Те смятат, че новият регламент от Зелената сделка ще унищожи производството им.

Евродепутатът Андрей Новаков: Ще искаме отлагане на регламента и научни изследвания

Евродепутатът Андрей Новаков от месеци проучва новия регламент и как той би навредил на производството на розово масло у нас.

“Ако опасенията ни се потвърдят и ЕК предложи изменение, което да навреди на производството на розово и лавандулово масло, ще поискаме отлагане за допълнителни научни изследвания, коментира той пред “24 часа”. Трябва да имаме неоспорими доказателства, защото ние познаваме свойствата на тези масла от векове и знаем, че не са вредни.

Засегнати са освен България, също и Франция и Италия. Ще работим за мнозинство в Европарламента срещу най-вредните разпоредби, за да защитим един от националните ни символи. Европарламентът може да измени регламента и дори да го отхвърли, смята Новаков.

Иска ли някой нашия износ на етерични масла?

Пазарът на етерични масла в последните години расте главоломно. През 2016 г. той е бил около 6,63 млрд. долара, а през 2022 г. е вече 11,67 млрд. долара. За отминалата Коледа в “Амазон” най-поръчваните подаръци са били етеричните масла за ароматерапия и парфюмите.

В пазара на розово масло България държи 70%. Българското розово масло съдържа над 200 000 съставки, което го прави подходящо за парфюмерията. За да се получи висококачествено розово масло, освен сортовете, създадени у нас, е важен и неповторимият климат в Розовата долина, изключително благоприятен за отглеждането на маслодайна роза. Най-много масло изнасяме във Франция за производството на парфюмерия, и в Германия, където то се използва във фармацията, например за производството на лекарства срещу алергия. Българското розово масло има успешна реализация също така на японския пазар. В чужбина се изнася общо около 95% от произведеното масло.

Международната цена на розовото ни масло е между 5 и 6 хиляди евро за килограм. За производството на 1 кг розово масло е необходим тон розов цвят, а при неблагоприятни климатични условия необходимото количество цвят може да достигне 3-4 тона.

В сайтовете на екоорганизации, наред с текстовете за вредата от розовото масло и етеричните масла въобще има препоръки от кои фирми да се купува, защото са “еко френдли”. Сред тях българска няма.

С какво още плашат еколозите

“Когато си слагате парфюм, си спомнете, че за една капка са унищожени 50 красиви рози.” Този призив често се среща в сайтовете на крайни екологични организации.

Те твърдят още, че самото производство е вредно. Големите розови полета били обработвани с пестициди, които не влизали в никакви регулации. Въпреки че извличането на розовото масло става главно чрез дестилация и се използва само вода, загрята до 100 градуса, за да стане на пара и да извлече маслото, според крайните екозащитници и това е вредно – хабяла се много вода. Самият износ също вредял на природата, защото за него се използват опаковки, изгарят се много горива и има вредни емисии и т.н.

Второто, за което предупреждават еколозите – етеричните масла може да са вредни за водите и животинския свят. Лавандулата например била много токсична за котките. Ментовото масло убивало водните организми. А когато се къпем, маслата в козметиката ни попадат в канализацията и оттам – във водните басейни.

Затова еколозите искат и специален режим за съдовете, в които е имало такива масла. Ако просто ги измием на чешмата, те ще попаднат в екосистемата, защото пречиствателните станции не ги ловели.

Данка Василева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram