Художникът на Тракийската гробница имал псевдоним – Сръчният

Автор на фреските в Казанлъшката гробница е тракиецът Кодзимасис. Откритието е направено от доц. Константин Бошнаков от Катедрата по стара история, тракология и средновековна история в Софийския университет.

Веднага след откриването на гробницата българските учени побързват да припишат стенописите на гръцки майстори без никакви доказателства за авторство, което твърдение автоматично се пренасяше и на други произведения от времето на траките.

В грешката или нарочната заблуда се усъмнява доц. Бошнаков, когато забелязал на фотография надпис на самия купол на гробницата, направен над фигурите на двама владетели и в полето на трите колесници. Той поискал разрешение да влезе в гробницата и да направи снимки, които потвърдили наличието на силно избледнели букви.

Следват изследвания с инфрачервени и ултравиолетови лъчи и накрая “се проявил” целият надпис. Той е на старогръцки език, като буквите са не по-големи от 12 мм: “Кодзимасес изографиса”, а над главите на двамата конници – Ройгос и Севт.

Доц. Бошнаков е категоричен, че буквите не са видени от реставраторите и са автентични, тъй като под тях личала черновата им. Профилът на Ройгос съвпада с образа на единствената запазена у нас монета с неговото име. Очевидно Ройгос е наследник на основателя на Севтополис – Севт III, заяви историкът. Според него фреските са от 60-50-те години на трети век преди Христа. Доста по-рано, когато не е бил толкова опитен, Кодзимасес е изографисал и гробницата в хасковското село Александрово. Там доц. Бошнаков също е открил графит с неговото име, до което е поставена думата Хрестос – едно от нейните значения е сръчен. Вероятно това е било прякорът на художника, който е бил гениален и сигурно е рисувал и картини.

Това е единствената тракийска гробница, където художник е оставил името си, което не е било практика за онова време. До графита има и скициран образ, който би трябвало да е на Кодзимасес. Според доц. Бошнаков тракиецът е работил е със сюжети, познати само на най-добрите художници по това време. В Казанлъшката гробница има 32 фигури на хора и 25 на коне, като владетелят е плащал на фигура.

Казанлъшката тракийска гробница от 1979 година е в списъка на ЮНЕСКО на историческите и архитектурните паметници със световно значение.

Художникът Кодзимасис е известен в античната история, неговият автограф бе открит и върху стенописите в гробницата край с. Александрово, Хасковско, която е с 30-40 години по-стара от Казанлъшката гробница.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram