Фотоизложба за първи път у нас наредили в Казанлък

Казанлък, очевидно, е пионер и в публичното представяне на фотоизкуството, а за това свидетелства хроника от февруари 1931 г. в издавания тук по това време вестник „Светлина“.

Според хрониката „Изложба на художествени фото-снимки и увеличени портрети открива фотографа Хлебаров наскоро въ „Искра“. Изложбата като първа не само в нашия град, но и въ страната ни, буди голямъ интересъ“.

От скромния анонс може да се заключи, че това е местният фотограф Иван Хлебаров, а изложбата се е състояла през пролетта същата година в читалище „Искра“.

Потвърждение, че е готвена подобна изложба се открива и в януарския брой на вестник „Казанлъшка искра“ от 1931 г., където се подчертава, че изложбата е единствена по рода си в града ни. Според местния официоз експозицията трябвало да бъде открита на 30 януари, но това явно не се е случило, тъй като „Светлина“ рекламира бъдещата изложба в края на февруари като предстояща.

Иван Хлебаров е създател на ДП „Българска фотография“.  Учил е занаята при Стефан Апостолов, Никифор Солоников и Петър Арнаудов и др. През 1921 г. има фотоателие, като по това време само той и Петър Арнаудов се занимават с фотография в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram