Фондация „Васил Самарски“ събра приятелите си на благотворителна вечер за втора година

За втора година на 11 май най-близкият кръг приятели приживе на Васил Самарски се събра заедно с Настоятелството на едноименната фондация в Gardens retro bar&café в Казанлък на благотворителна вечер.

Близо 50 души присъстваха снощи на събитието, на което бяха събрани 4 500 лева.

Соарето бе посветено на Васил Самарски и на театралното изкуство, а талантливата актриса от най-новото поколение на Театър „Любомир Кабакчиев“ Беатрис Благоева и добре познатият на казанлъчани и обичан музикант Валери Джамбазов превърнаха по очарователен начин пространството в сцена и въвлякоха присъстващите от публиката в „акция“, като им повериха различни роли с изкусна импровизация и много фин хумор. Така приятелите на Фондацията се превъплатиха в разнообразни образи в една театрална вечер с поанта думата „любов“.

Началото на сформирането на своеобразното общество „Приятели на Фондация „Васил Самарски“ бе поставено миналата година на християнския празник на светите братя Кирил и Методий, когато присъстващите дадоха своята лепта, подкрепяйки дейността на неправителствената организация. Тогава в сметката на фондацията постъпиха дарения в размер на 4 000 лева.

С част от събраните миналата година средства беше учредена специална премия на името на Васил Самарски на студент от специалността „Актьорско майсторство“, а първият стипендиант бе избран след конкурс от жури, съставено от експерти от академичните среди.

Стипендията в размер на 2 000 лева бе връчена от Настоятелството на Фондацията миналата година през ноември на 23-годишната Зорница Кюркчиева – студентка във втори курс в специалността „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, обучаваща се в класа на проф. Пламен Марков, за ролите й в „Лодка в гората“ на Николай Хайтов и „Сцени от един семеен живот“ на Ингмар Бергман.

Конкурсът и присъждането на стипендията ще са ежегодни, а тази година от Фондацията ще стартират набирането на кандидатури още през лятото. Името на тазгодишния стипендиант ще бъде отново обявено на 4 ноември – рожденият ден на Васил Самарски.

Фондацията ще продължи по този начин да подпомага личностната реализация на млади хора с интереси към театралното изкуство, като ще предоставя възможности за растеж на творците и утвърждаване на авторското начало.

Фондацията на името на незабравимия за много казанлъчани и хора от други градове Васил Самарски бе регистрирана през ноември 2021 г. с идеята създаденото от него в сферата на културата и изкуството да продължи да се развива и светлата му памет да бъде съхранена за поколенията. Мотото на Фондацията е „Паля светлината за теб“. То е почерпено от последния пост на Самарски във Фейсбук, в навечерието на Великден 2021 г., само няколко дни преди безпощадния ковид да го покоси фатално на 51 години.

Самарски е създател и първи директор на казанлъшкия театър, той бе председател на Общинския съвет в Казанлък от 2003 до 2011 г. Бе най-дългогодишният председател на най-голямото читалище у нас „Искра 1860“ в Казанлък.

На сайта на фондацията vasilsamarski.bg може да бъде намерена подробна информация, както и дарителската платформа с банковите данни:

БАНКОВА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

IBAN   BG39RZBB91551014073745   

BIG     RZBBBGSF 

в български лева

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram