Туристи и бегачи изкачват Шипка за Трети март

Във връзка с националния празник 3-ти март, ТД „Орлово гнездо“ Казанлък (клуб по пешеходен туризъм и новият клуб по планинско бягане и ски туринг) ще организира туристически поход за изкачване на връх Шипка. От дружеството съобщават още, че с националния флаг група бегачи отново ще се отправят към историческия връх, за да ще пробягат растоянието до мястото на тържественото отбелязване на 145 годишнина от Освобождението на България от турско робство.

При наличие на сняг ще има и Ски поход от базата на Бузлуджа до връх Шипка.

Събитията се посвещават и на 30 години от лекоатлетическата щафета „1100 км по пътя на българските опълченци от град Кишинев до в. Шипка“, организирана през 1993 г. от ТД „Орлово гнездо“ и Община Казанлък.

Трите прояви ще се състоят на 03.03.2023 г.

Туристическият поход за изкачване на връх Шипка е традиционен за ТД „Орлово гнездо“. И тази година началото на похода ще бъде от храм паметник „Рождество Христово“, град Шипка, в 08:45 ч. Придвижването до там е свободно.

Планинското бягане с националния флаг е една традиция започнала през годините от известния казанлъшки ултрамаратонец – Ради Милев, който няма да пропусне и участие и този път. Стартът е от 8:00 часа от Лъвовата чешма на пл. „Севтополис“. Преди старта ще бъдат отличени всички участници в щафетното бягане от 1993 г. от град Кишинев до връх Шипка.

Ски походите за националния празник също са били традиционни през годините за ТД „Орлово гнездо“. Поради неналичието на достатъчно сняг през последните години те станаха рядкост. Стартът е от 09:00 часа на ски база Бузлуджа.

Допълнителна информация на тел: 043162566.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram