С наказание от Църквата, след жалба от община Казанлък, почина отец Баджелов

Престоятелят на Енинския храм „Свети Георги Победоносец“ Димитър Баджелов, който в самото начало на тази година почина от ковид след едномесечен престой в Старозагорска болница, е изтърпявал наказание, наложено му от Митрополията.

Оттам потвърдиха за Пресс ТВ, че протойереят е „бил наказан, поради нарушение, което не отговаря на духовния му сан, за което покойният вече отец се е разкаял“.

От Старозагорската митрополия не уточниха причината и вида на наказанието.

Близки до свещеника, заявили анонимност, разкриха, че санкциите срещу отец Баджелов са му наложени след жалба от община Казанлък. Става въпрос за пререкание, настъпило между духовника и служителите на „паяка“. Репатриращият автомобил се опитал да вдигне колата на отеца, когато той оказал остра съпротива. След скандала от Казанлъшката администрация се жалвали в Митрополията, а оттам дошло назиданието.

Според запознати със случая е имало спор дали на свещеник Баджелов да бъдат отнети правата да служи за половин година или завинаги.

След възмездието на Църквата отецът постъпил в болница, а по-късно и починал.

Димитър Баджелов служеше и в храма в Овощник. За него еннориашите му казват, че бил ревностен в православната вяра, всеотдаен и последователен в свещеническата си дейност.

„Беше истински Божи служител и Човек, за когото свещеничеството бе не просто професия, а кауза. Той бе винаги там, където трябва да бъде един свещеник-сред хората (в храма ,в училището при децата, на общоселски и на семейни весели и тъжни поводи, в църковния двор за физически труд и др.). Поучаваше и съветваше с благост, коригираше с кротост. Приемаше идеи и различно мнение. И винаги с усмивка! До последно, преди да го нападне болестта, работеше, служейки в три енории, без да се оплаква! И същевременно бе баща и съпруг за пример! Енина, по негови думи, му беше на сърцето! Направи толкова много за въвеждане и утвърждаване на регулярност в църковната дейност в селото, а и за поддържане на двата храма и за църковните им дворове без да шуми и да очаква благодарности! По негови идеи или с негово участие се реализираха знакови за Енина църковни и историко-краеведски инициативи!Именно затова хората го уважаваха и почитаха“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “С наказание от Църквата, след жалба от община Казанлък, почина отец Баджелов

  1. Митко,или отец Димитър Баджелов,беше прекрасен човек.Борец за правда.Човекилюбец.Такива хора вече не се раждат.Бяхме в едно и също училище,доколкото си спомням има сестра близначка казвахме и Веска.Дано е на по-доброто място и нека душата му почива в мир.Поклон пред паметта му.Отиде си твърде рано и твърде млад.

Comments are closed.