Списък с 6 искания изготвиха протестиращите миньори и енергетици

Продължава блокадата на миньори и енергетици на магистрала „Тракия“ при Стара Загора, Проходът на Републиката и на други ключови пътни артерии в страната.

Протестиращите изготвиха списък от 6 искания, които ще бъдат поставени пред правителството и управляващите. 

Това са предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“, гарантиране на работата на ТЕЦ-овете в пълен капацитет до 2038 година, изработване на енергийна стратегия, отлагането на либерализацията на енергийния пазара за битови потребители до достигането на средноевропейските нива за енергийна бедност на домакинстрвата, прозрачност на процедурите за инвестиции, заложени в териториалните планове и отпадане от териториалните планове на предприятието за конверсия на въглищните райони. 

Синдикатите очакват покана за среща с депутати в Народното събрание днес или утре. 

Броят на протестиращите на магистрала „Тракия“, с напредването на деня се увеличава, а заради блокираните пътища движението по обходните маршрути е натоварено, съобщи репортерът ни на място Анна Турлакова. 

Край Гълъбово се е образувала колона от ТИР-ове. Миньорите от държавното дружество са категорични и днес, че блокадата на магистралата ще продължи, докато не бъдат преразгледани териториалните планове за справедлив преход. 

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram