След балотажа: Д-р Колев е №1 в Казанлък, Стоянова е изборът на селата

Партиите, участници в Местни избори 2023 в община Казанлък, най-вероятно вече са направили своите анализи, но очевидно не възнамеряват да споделят изводите от тях публично. 16 бяха политическите формации, участвали с листа за общински съветници и 6 предизборни щаба на кандидати за общински кмет. Към момента мълчат или просто изчакват.

За първи път след 12 години се случи да има балотаж между двама кандидати за общински кмет – д-р Иван Колев и Галина Стоянова. На тези избори имаше нови политически субекти, които също участваха със свои кандидати за кмет – ИТН, ПП,“ Левицата“ и „Възраждане“.

ИТН получи подкрепа за кандидатката си Живка Железова от 5, 22%, Димитър Пашев от „Възраждане“ взе доверие от 7,28%, Алекси Алексиев от ПП-ДБ акумулира 6,15% поддръжка, а Яница Станчева от „Левицата“ – 1,73%.

Резултатът от втория тур показа 24% избирателна активност, 316 недействителни бюлетини и 404 гласа за „Не подкрепям никого“.

Това е най-ниската избирателна активност през последните 33 години и най-малкият процент недействителни гласове, подадени на Местни избори в Казанлъшко.

До урните на втория тур отидоха 21 299 избиратели, а при оспорвания двубой за Галина Стоянова гласуваха 10 540 души и бе предпочетена с едва 504 гласа повече за кмет.

Д-р Колев остана втори само с 2,4% разлика, но получи доверието на 10 036 жители от цялата община. В надпреварата преди балотажа той бе подкрепен от ИТН, ПП,“ Възраждане“ и „Левицата“.

Лекарят е победител в 50 Секционни избирателни комисии /СИК/, Стоянова води в 41 в цялата община. От градските секции в Казанлък д-р Колев е №1 в 43 СИК, а Стоянова е с преднина в 19 СИК. В останалите населени места докторът е водещ в 7, Стоянова в 22.

Тя е предпочетена най-много в Хаджи Димитрово, Копринка, Крън, Бузовград и Розово.

Средната разлика между двамата участници в подадените бюлетини е около 25 гласа в полза на единия или на другия в казанлъшките секции, докторът има в градската СИК 046 получени с 58 гласа повече от конкурентката си и това е най-високата разлика в негова полза. Стоянова, обаче, доминира в двете ромски СИК, където получи 94 гласа повече от д-р Колев в 037 СИК и 140 гласа в СИК 038. Хирургът е подкрепен съответно с 51 и 60 гласа в тези две секции.

97 са намерените в урните недействителни гласове в секциите в Казанлък, останалите са в другите населени места и са 219. Най-много са в Копринка – 51, Шейново – 70, Крън – 28. Пет са градските секции, където има намерени по 4 недействителни бюлетини, което и най-високият брой, ако не смятаме ромските две секции с общо 16.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram