Скрито пано на Дечко Узунов отново става достъпно за публиката

Великолепното пано „Розоберачка“ на Дечко Узунов, което вече повече от четвърт век остава скрито за ценителите на изкуството в родния град на художника – Казанлък, в едноименния хотел, отново става достъпно за публиката, това разкри директорът на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров по време на отчета за дейността на Галерията през 2023 г. и насоките през 2024 г..

„Ние сме длъжници на монументалното изкуство на акад. Дечко Узунов“, подчерта д-р Петров и уточни, че вече е договорено откриването на паното в централното фоайе на хотел „Казанлък“, потулено зад гипсокартона на магазини и казино.

Композицията, изпълнена в пастелни тонове, е последната стенописна творба на Дечко Узунов. Стенописът носи личния подпис на академика и е негов подарък за казанлъчани и гостите им. Маестрото го създава заедно със студентите си през 1981 г., година след откриването на хотел „Казанлък“, приютил участниците в ХV-то Световно първенство по парашутизъм, проведено на летището на Града на розите.

Монументалното произведение изпълва цялата източна стена на централното фоайе на хотела и представлява розоберачка, приветстваща гостите на града. Месеци наред студентите на Дечко Узунов го рисуват, а академика лично ги наставлява на скелето.

Сакрални моменти от творческия процес улавя с фотоапарата си ф.х. Артин Азинян, също удивително явление в родния духовен живот. Преди две години синът му ф.х. Бедрос Азинян извади от личния си архив снимка на двамата творци, хванати от друг фотограф в мига, когато Азинян и Узунов разговарят на скелето. Фотосът е направен пет години преди акад. Узунов да напусне този свят.

През 2019 г. 2 500 казанлъчани поискаха с подписка Министерството на културата да съдейства за изваждането на показ на „Розоберачката“, но се оказа, че „опаковането“ е станало съвсем законно, с „благословията“ на бивш зам.-кмет и че разкриването на паното зависи единствено от волята на собственика на хотела.

Очевидно преговорите на д-р Пламен Петров със собствениците са успели и предстои съвсем скоро да бъде възстановен достъпът на публиката до произведението.

Съществуват само няколко цветни снимки на паното, които са с отчайващо качество и не могат да изразят неговото изящество и великолепие, нито да предадат неповторимото въздействие на творбата.

Тази година отбелязваме 125 години от рождението на акад. Дечко Узунов. Серията от събития стратираха от Казанлък. На 21 февруари изкуствоведките проф. Аксиния Джурова и Аделина Филева представиха книгата „Разпилени спомени“, съдържаща дневника на твореца, а на самия рожден ден на академика – 22 февруари, бе открита на изложбата “Голямото надлъгване – към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram