Разграбват хижа АБС на връх Бузлуджа

Оставена на произвола и рушаща се сградата на връх Бузлуджа е станала обект на посегателство от страна на недобросъвестни граждани, както е видно от кадрите, публикувани от казанлъчани.

Базата е строена в периода 1974 – 1981 г. паралелно с Дома-паметник на БКП на върха и е служила за корпус на администрацията. След 1989 г. сградата е прехвърлена на Министерството на образованието и е предназначена за ученически отдих и спорт, но на практика е неизползваема заради лошото си състояние.

Сградата продължава да се руши, прозорците ѝ са изпочупени, стои заключена от години. Хижата е под надзора на Агенцията за ученически отдих към МОН, но е оставена на произвола на съдбата.

Преди повече от година, местните социалисти повдигнаха темата за състоянието на хижата. Лидерът на структурата в Казанлък Румяна Друмева бе категорична, че държавата трябва да промени отношението си към ученическите бази, като ги поддържа и използва по предназначение. „Учениците днес ходят на „зелено“ и „бяло“ училище, но се настаняват в хотели, вместо на места, построени за тази цел“, посочи Друмева.

По неофициална информация в цялата страна има 80 или 90 подобни бази, но работят едва 10 морски и само 5-6 планински бази, в които децата и учениците реално могат да почиват. „Тези места предлагат чист въздух, уникална природа, прекрасна почивка. Всичко това ще бъде на достъпни цени. Необходимо е държавата да е на мястото си и да стопанисва това, което има“, категорична бе Друмева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

2 thoughts on “Разграбват хижа АБС на връх Бузлуджа

  1. Съсипаха я тая държавица,ей!!!

    1. Върхът от 1942г е преименуван на въх „Хаджи Димитър“ До кога ще е Бузлуджа?

Comments are closed.