Първи „спасиха“ кръста в Шипка – Видео и Снимки

Днес православната църква празнува Богоявление (Йордановден) – един от най-древните християнски празници. Денят, в който Йоан Кръстител кръщава Исус Христос в река Йордан.
В народните поверия дните преди този ден са смятани за опасни – предците ни са вярвали, че по земята бродят караконджули и демони. Затова се наричат „мръсни дни“, „поганци“, „караконждуви дни“. С кръщаването на водата обаче светът се пречиства и става безопасен за хората.

По традиция, първи на Йордановден „спасяват“ кръста в град Шипка. Тази година той бе уловен от 39-годишният Десислав Йосифов, който сподели, че за пръв път участва в ритуала и пожела късмет и здраве на всички момчета и на техните семейства. По традиция той предаде кръста на най-младия участник – петгодишният Борислав Бялов.

Подготовката за празника започна още от първите дни на януари. Вчера се състоя вечер на „Шипченските войводи“ в клуба на гр. Шипка, а на Йордановден, от 06.30ч. Литийното шествие потегли от храма „Успение Богородично“. По пътя си участниците поднесоха цветя и венци на паметника пред къщата на известния шипченски хайдутин Пеньо Черньоолу, който е патрон на “ Шипченските войводи“ и пяха песента „Пеньо Черньоолу“, превърнала се в химн на Богоявленския ритуал в гр. Шипка.

Кръстът за първа година бе хвърлен от моста в старата „Селска река“ на ул. Стефан Орешков“. Общо 45 мъже от града и съседни населени места, облечени в народни носии, влязоха във водите на реката за традиционното празнично хоро.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram