Путин постави условията си за връщане към дипломацията

Ясни станаха условията, при които Русия ще се върне обратно на масата за преговори и ще потърси дипломатически път за разрешаване на конфликта в Украйна. По информация на руската държавна медия РИА Новости ключови за президента Владимир Путин са демилитаризацията и денацификацията на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е посочил, че Москва е готова да изпрати делегацията си в Минск, за да разговаря с представители на Украйна. 

В делегацията на Русия ще участват представители на министерствата на отбраната и външните работи, както и на президентската администрация.

„Както знаете, днес украинският президент Володимир Зеленски обяви своята готовност да бъде обсъден неутралният статут на Украйна. Първоначално руският президент Владимир Путин каза, че целта на операцията е да помогне на Луганската и Донецката народни републики, включително чрез демилитаризация и денацификация. на Украйна. И това всъщност е неразделна част от неутралността на статута“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от държавната медия.

Именно като военна операция за „демилитаризация“ и „денацификация“ бе обявена инвазията на руските войски в Украйна. Путин увери, че плановете на Москва не включват окупацията на Украйна. Министерството на отбраната подчерта, че руските въоръжени сили не нанасят ракетни, въздушни или артилерийски удари по украинските градове. Кадри в социалните мрежи и информация на международните информационни агенции обаче опровергават това твърдение. По данни и на ООН има загинали десетки цивилни. Днес външият министър на Украйна Дмитро Кулеба потвърди, че руските военни са стреляли по детска градина и сиропиталище. Кремъл обаче продължава да настоява, че няма заплаха за цивилното население.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram