Прокуратурата за инцидента с бус с мигранти: Трафикантите им са криминогени

От 3 до 15 години може да получи шофьорът на товарния бус, натъпкан с мигранти, който катастрофира рано сутрина вчера до село Оризово на АМ „Тракия“. При ударав мантинелата един човек загина, други бяха тежко ранени. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Образувани са две досъдебни производства.

Припомняме, че на 14 км от мястото на инцидента органите на реда спряха за проверка друг бус, който също се оказа наблъскан с афганистанци.

„Катастрофиралият товарен бус е возел 46-ма души, технически той може да превозва товар до 1.5 тона, а е бил претоварен с 2.5 тона повече“, уточни прокурор Атанасов.

Мигрантите са качени в гориста местност, според първоначалните им показания.

Към момента е ясно, че има съпричастност на лица от другия микробус, които са от Перник. Налице е обща връзка с катастрофиралото МПС. То е собственост на малоимотно лице от Благоевград, а другото се води на софийска фирма.

Установено лице съучастник, което е подпомогнало прекарването на мигрантите от Ракитово до Велинград.

„Трафикът на мигранти се засилва. Необходимо е усилване на охраната на границата. Прокуратурата няма способи да разкрива престъпленията“, посочи прокурор Таня Димитрова.

От 46-та мъже в катастрофиралия бус 7 са непълнолетни, стана ясно на брифинга.

Преди година трансферът на един човек от Истанбул до Сърбия е коствало 3000 евро. Разпознаването на мигрантите от трафикантите става по снимка. За 120 часа става прехвърлянето им от Турция до Сърбия. Пристигат до границата със сгъваеми стълби.

И двамата водачи на 27 и 29 години – на катастрофиралия бус и на другия, са неправоспособни. Единият е с отнета книжка през ноември миналата година, а другия няма СУМПС. И двамата с криминални досиета за грабеж през 2011 г. и наркотици.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram