Прогнозират 30% по-високи изкупни цени за розовия цвят

 По-високи изкупни цени за продукцията на розопроизводителите с около 30 процента спрямо миналогодишните, прогнозира в интервю за Радио Стара Загора  Методи Стефанов, консултант  в областта на розопроизводството и производството на розово масло. Очакванията на експерта са за добра реколта.

Съседните на нас страни успяват да поддържат по-добра цена за продикцията си, от което, разбира се страда родното розопроизводство и производство на розово масло. Как го правят – компенсират от качеството или пък става въпрос за спекула – не можем да говорим нито за едното, нито за другото, според Стефанов. Експертът обяснява, че причината за добрата цена се крие в сериозното отношение, което съседните държави имат към сектора.

Експертът не отрича, че и у нас се наблюдават наченки на внимание към розопроизводството – през миналата година са получени субсидии, които са позволили на сериозните производители да подготват добре насажденията си. Но по отношение на държавната политика Стефанов подчертава, че страната ни все още е длъжник на сектора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram