Препогребали Емануил Манолов с военни почести

Музеят на фотографията в Казанлък съхранява снимки от церемонията по препогребването на костите на Емануил Манолов. Композиторът умира на 2 февруари 1902 г., когато е 42-годишен. Полагат тленните му останки в градското гробище, но след 60 години градската управа и културните дейци на Казанлък решават да преместят костите му в гроб в парка „Тюлбето“.

На автора на първата българска опера „Сиромахкиня“ и основател на българското професионално музикално творчество за втори път организирали поклонение през 1962 г. – ковчегът бил положен в читалище „Искра“ под портрет на композитора с изписани годината на смъртта му 1902 и на препогребването – 1962. Траурната процесия поела оттам към „Тюлбето“ с почетен караул, оръжеен лафет с оръдие, а костите му препогребали с военни почести. През последните три години от краткия си живот Емануил Манолов е капелмайстор на 23-ти Шипченски полк в Казанлък.

Причината да бъдат пренесени костите на композитора в парка над Казанлък, е че на 27 октомври 1935 г. официално открили там паметник на Емануил Манолов на „Тюлбето“, дело на скулптора Иван Топалов.  Това е първият у нас паметник, посветен на композитор.. Най-напред била отслужена панихида в църквата „Св. пророк Илия“, след което се образувала малка манифестация до мястото, където е издигнат мемориалът. Той бил осветен, изнесени били слова и поднесени венци и цветя, а духовата музика на 8-ма пехотна част и два народни хора изпълнили композирани от него песни. Така тлените останки на Емануил Манолов били погребани до паметника. Самият композитор живял в подстъпите на парка до края на живота си.

Снимки: Музей на фотографията в Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram