Преди 44 години откриват НЧ „Чудомир“ в Турия

Автор: Галентин Караславов*

На 28 декември 1976 г. в ОНС Стара Загора се провежда съвместно заседание на ОК на БКП, ОНС и ОК на ОФ. Разглежда се отчета за изпълнението на план за обществено-икономическо развитие на окръга през 1976 г. и приемане на план и бюджет за 1977 г. и VІІ-та петилетка. Сред присъстващите е членът на ЦК на БКП Георги Павлов. Същият е народен представител от Старозагорски окръг и председател на Комитета по опазване на околната среда. Сред разискванията и поставените въпроси се открояват две емоционални изказвания на членове на ИК на ОНС. Първото от тях е на ген. майор Делчо Делчев. Същият е член на Постоянната комисия по „Строителство и архитектура“ председателствана от арх. Петър Влахов. Второто изказване е на Константин Колев. Той е председател на групата на писателите в Стара Загора, дългогодишен окръжен съветник, 4-ти мандат от района на Казанлък, Павел Баня и Скобелево. И в двете изказвания прозира идеята във връзка с 10 годишнината от трагичната гибел на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, да бъде изграден читалищен дом в родното му село Турия. Чудомир е представен като „скроен по друг терк човек, голяма възрожденска личност с принос и заслуги, и като художник, и като писател…..  необходимо е да защитим нашето чувство  за морал и дълг и да посрещнем 10 годишнината от смъртта му с побити темели на новия строеж“.

Генерал Делчев настоява новият строеж да се включи в допълнителния списък с обекти на ОНС Стара Загора. Поема личен ангажимент изпълнителя на строежа да бъдат Строителни войски и командваното от него съединение. По това време Старозагорската строителна дивизия има богат опит в изграждането на обекти на културно-битово строителство в страната. Изградила е вече читалищни/културни домове в селата Змеево, Яворово, Винарово, Шаново и Грудево. В експлоатация е пуснат и културния дом в Ахтопол, Созопол и Малко Търново. Генералът изтъква и решителната подкрепа, декларирана от Председателя на ИК на ОНС – Иван Панайотов, както и от ОСИК (Окръжен съвет за изкуство и култура) Стара Загора. Така в раздел на ОСИК за 7-ма петилетка и неговия сборен бюджет през 7-та петилетка и 1977 г. е заложен строежа на новата читалищна сграда в Турия.

Обществеността в Павел Баня и Турия посреща с обяснима радост решенията взети на заключителната сесия на ИК на ОНС за изграждане на читалищната сграда. В писмо до ген. Делчев от 21 ян. 1977 г. учителят Христо Пъдев от Павел Баня отбелязва:

„Уважаеми ген. Делчев,

Чух за изказването Ви на заключителната сесия на ОНС в Стара Загора и за благородния Ви жест да построите с младите строители читалището в Турия. Радвам се, защото зная, че ще направите всичко възможно този дом, за който Чудомир така много мечтаеше, да бъде истински паметник на неговата неспокойна личност и вдъхновени дела. И разбира се, хубав дар за нашенци, които по нелепо стечение на обстоятелствата изостанаха от съседите си.

Желая Ви здраве и сполука – Вам, на семейството и момчета та Ви.

                                                                             С другарски поздрав!

                                                                             Хр. Пъдев – учител

                                                                             Павел Баня“

Така на 27 февр. 1977 г., на проведения окръжен кукерски празник в Турия, ген. Делчев прави първата копка на читалищния дом. Първоначално финансирането на строежа е забавено във връзка с изготвянето на проектната документация за сградата. Проекта „читалищен дом-клубни помещения“ е изготвен от младия 38-годишен архитект Диньо Митев Динев. На практика ген. Делчев започва строителството без осигурено финансиране, със средствата на читалището набирани през годините от провежданите от него културни инициативи – кукерски празници, коледуване, сурвакари, бабин ден и др. Тези средства първоначално са около 30 000 лв. собствени пари. С тях младите строители поставят основите на новия читалищен дом. Читалищната сграда се изгражда на мястото на бащината къща на Чудомир, което той дарява на съселяните си.

На снимката: Стефанка Крачанова – етнограф в На снимката: Ген Делчев – първа копка на чита

Исторически музей „Искра“ в Казанлък на Кукрски лище „Чудомир“ в Турия -27.02.1977 г.

празник в Турия

На 24 юли 1977 г. Окръжното дружество на архитектите в Стара Загора изготвя генерална количествено-стойностна сметка за строежа. Инвеститор е вече ГОНС Павел Баня. Две години по-късно е подписан договор за строителство №6 между ГОНС Павел Баня и Строителни войски, поделение 64580 Стара Загора за извършване на строително-монтажните работи на обекта. Общото времетраене на строежа е предвидено да бъде 10 месеца от датата на откриване на финансирането и предаването на строителната площадка на главния изпълнител. За договарящите се страни разписват ген. Делчев командир, полк. Георги Колев главен счетоводител и Димитър Милев председател на ГОНС Павел Баня и Братанов главен счетоводител.

Със строежа пряко се ангажират войните строители от 3-ти строителен полк, поделение 66 280 в Казанлък. Командир на полка е полк. Костадин Трендафилов Заманов. В различни периоди и съобразено с интензивността и нуждите на строежа работят до 30 войника. Осъществявано е техническо строително обучение и надзор от майстори специалисти над младите строители. Относно необходимостта от механизирана техника на строежа се ползват услугите на самостоятелния механизиран строителен батальон от състава на дивизията, находящ се в близкото с. Бузовград. Сбъдва се дългогодишната, лелеяна мечта на турийци. Официалното откриване на сградата е на 27 март 1980 г. по време на традиционния кукерски празник в селото. Сред официалните гости на тържеството са ген. Делчев, полк. Заманов, Константин Колев, Иван Панайотов, Васил Недев, Иван Реджев……..Димитър Милев и др.

 В самия център на селото белее оригиналната архитектурна сграда на читалищния дом. Изградена е концертна зала, ритуална зала, библиотека, кафе-сладкарница, стая на кукера, клуб на кметско помещение. Всичко е добре премислено и подредено. Всеки кът в новата сграда има своето функционално предназначение.

*Галентин Караславов e доскорошен началник на Отдел „Държавен архив“, Стара Загора. Оглавява Старозагорския архив от 2006 г. Той е член на Съюза на учените и на Комисията по войнишките паметници. Дейно работи с Военния клуб в града.
От година Караславов е в заслужена пенсия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram