Преди 22 години Христо Стоянов завързал приятелството между Казанлък и Фукуяма

Единственият българин, носител на японския държавен „Орден на Изгряващото слънце – Сребърни лъчи“ и сред стотината лауреати в света, е казанлъшкият хореограф Христо Стоянов. Той е дългогодишен ръководител и главен хореограф на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ и директор на Дом на културата „Арсенал“ в Казанлък, както и главен организационен директор на Асоциация за приятелство „Казанлък – Япония“.

Орденът му бе връчен от японския посланик у нас през 2018 г. (на снимката горе) на специална церемония за изключителните заслуги на Христо Стоянов за насърчаване на двустранния българо-японски обмен на местно равнище и поддържането на тесни връзки с местни структури и организации в Япония без прекъсване от 1996 г. до днес и с право бе определи като истински „посланик на добра воля на Япония в Казанлък“.

Стоянов е добрата причина вече 22 години Града на розите да общува пълноценно с японските градове Фукуяма и Мануката.

Сучило се през 1996 г., когато Ансамбъл „Пирин“ заминавал на турне в Страната на изгряващото слънце. От екипа проучвайки спецификите на града-домакин Фукуяма узнали, че и там има празник на розата, както в Казанлък. Свързали се с Христо Стоянов и го помолили за казанлъшки сувенир, той се отзовал и занесъл на летището две декоративни рози от мед.

След завръщането си от Ансамбъл „Пирин“ предали желанието на градската управа във Фукуяма да гостува в Казанлък. Христо Стоянов се заел и през следващата 1997 г. японска делегация пристигнала в Казанлък. На свой ред казанлъшка пък посетила Фукуяма година по-късно.

В нашата делегация пътувала за първи път Царица Роза 1997 Радка Тояганова, оттогава традицията повелява избраната за царица да гостува на следващата година на Фукуяма.

22 години поред, с малко изключение в пандемичното време, Ансамбъл „Арсенал“ пътува до Япония всяка година, случвало се е да посещават азиатската държава и два пъти за година.

Радка Тояганова Царица Роза 1997 в Япония през 1998 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram