Почина доц. Мавров, дал нов живот на находките от Долината на тракийските царе

Днес от света си е тръгнал доц. Георги Мавров – реставраторът на по-голямата част от находките, открити от проф. Георги Китов в Долината на тракийските царе.

Мавъра, както ласкаво го наричаха неговите колеги от експедициите, даде нов живот на бронзовата глава на Севт III, уникалната му ножница за бойния меч, прочутия златен тракийски венец и много други находки, които през 2004 година археологът Георги Китов край Шипка. 

Доц. Мавров през 2016 г. стана носител на наградата за проучване и популяризиране на тракийското наследство на името на проф. Александър Фол, присъждана от Община Казанлък. Ученият от СУ „Св. Климент Охридски” стана десетият носител на бронзовата статуетка с изображението на Орфей.

Доц. д-р Георги Мавров е роден в Бургас и посвещава дълги години на археологическите проучвания в района. Той завършва Висшия химико-технологичен институт. Работи в научноизследователската лаборатория на Националния институт за паметниците на културата, в Националния археологически институт с музей към БАН и в Музея за история на София. Преподава в Нов български университет и в СУ „ Св. Климент Охридски”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Почина доц. Мавров, дал нов живот на находките от Долината на тракийските царе

  1. ВЕЧНА, МУ ПАМЕТ!!! НА, МАЙСТОРА , НА АНТИЧНОСТА!!!

Comments are closed.