Посрещнахме Джулай Морнинг, вижте как – Снимки

Край морето, в Балкана или до язовирите в региона – и тази година хиляди казанлъчани посрещнаха първия юлски изгрев, заредени с настроение за лято.

Джулай (на английски юли), или Джулай Морнинг (July Morning – Юлско утро), е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на първото слънце за юли е осмисляно като начало на лятото и ни връща в 70-те години на миналия век.

Снимка: Мартин Ганев от бургаския бряг – 2023 г.

Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското Черноморие, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Ритуалът е вдъхновен от текста на песента.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960-те и 1970-те години, той продължава да съществува в България.

Възниква във Варна през 1985 г. (според други източници 1980 г., когато за пръв път група младежи с китари се събират на вълнолома, свирят, пеят и посрещат първото юлско слънце. Продължават да го правят всяка следваща година. По-късно през годините празнуването се премества в село Варвара, община Царево. През периода 2007 – 2015 г. се отбелязва с участието на Джон Лоутън, на най-източния бряг – скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Снимки: „Петел“

Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в значението и внушението на едноименната песен на „Юрая Хийп“. След падането на комунистическия режим в страната празникът продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

Въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

След Варна посрещането на изгрева на 1 юли се разпространява и по други места по българското Черноморие. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Край Казанлък посрещането на изгрева е повод и за много фотографи да се качат на връх Бузлуджа, за да снимат първите юлски лъчи. Вижте кадрите от тази сутрин на Енчо Славов и Веселин Бонев:

Веселин Бонев

Енчо Славов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram