Поредна родолюбива кауза, свързана с историята на Казанлък и региона

Благодарение на Вашите дарения преди две години успяхме да реализираме изложба и албум, посветени на фотографа Антип Обущаров от Шипка. Сега ни предстои нещо още по-вълнуващо, защото става дума за две изключителни личности – френският лесоинженер Феликс Вожли и колоритния българин Петър Манджуков“ – разказва в пост фотографът Александър Иванов:

По молба на Българското правителство, през април 1905 година в Казанлък е изпратен френският лесоинжинер Феликс Вожли със задача да оглави държавната служба „Бюро за укрепване на пороищата и залесяване – Казанлък“. Създаването на това бюро е било от голямо значение, защото пресечния хълмисто-планински релеф на България е съставен от почви, податливи на ерозия. Човешкото действие върху природата спомагало за образуването на поройни вълни, които унищожавали цели региони. В началото на ХХ век цели области в страната са били опустошени от над 2400 поройни течения. Южните склонове на Стара планина, от Сливен до Клисура, са обезлесени и опороени от безразборна сеч и паша на животните. Постоянните наводнения са голям бич за населението. Вожли прилага осемдесетгодишния френски опит при укротяване на пороищата и последващо залесяване и в България – на място, в района на Казанлък. По този начин той се явява основоположник на противоерозионното дело в България. Феликс Вожли създава правилник за работа на терен, разширява проучванията и дейността си в цялата страна, създава разсадници по места. Заедно със своите помощници и ученици постига невероятни резултати, които вдъхновяват поколения специалисти и до днес. Създава контакти и приятелства с обикновени хора в Казанлък и преди всичко с хора, предани на идеята за възстановяване на българската гора. Такова приятелство до живот го свързва с Петър Манджуков, който благодарение на Вожли изминава дългият път от анархист и поборник за свободата на Македония до водещ лесоинженер в България.

От три години, с екип от няколко души събираме материали (стъклени плаки, контактни копия, документи, писма, спомени) за основаването и дейността на държавната служба „Бюро за укрепване на пороищата и залесяване – Казанлък“ през далечната 1905 година.

През 2025 година се навършват 150 години от рождението на Феликс Вожли, 120 години от основаването на „Бюрото“ в Казанлък, 100 години от обнародването в държавен вестник на декрет „Седмица на гората“.

По този повод се ангажираме да отбележим по достоен начин тези годишнини чрез:

1. Създаване на фотоизложба, посветена на делото на Вожли и Манджуков

Тук ще има основно документални снимки „на терен“ за периода 1903-1938 година, но и съвременни фотографии от местата на укротяване на пороите и залесяване. Изложбата ще бъде изработена качествено в два формата, дървени рамки (музейно изпълнение) и предпазни стъкла, около 70-80 броя. Текстовете ще са на български и френски език. Предвиждаме изложбата да се открие в Художествена галерия – Казанлък на 6 май 2025 година – деня на основаване на бюрото. През септември-октомври 2025 година предвиждаме изложбата да гостува в София. На рожденната дата на Феликс Вожли, 13 декември, изложбата ще се открие и в Париж.

2. Издаване на луксозен документален фотоалбум, базиран основно на документални снимки и авторски текстове от спомените на Петър Манджуков, книгата на Феликс Вожли, писма и документи от периода 1903-1966 г. Тя ще е с твърди корици, формат 240/310 мм., около 350 страници. Монографичния текст за Феликс Вожли ще е на български и френски, както и техническата инфорамация за фотографиите. Представянето на албума ще стане едновременно с откриване на изложбата в Казанлък.

3. Надяваме се, че дотогава ще се осъществи и документален филм на екип с режисьор Николай Василев. Проведохме предварителни разговори с екипа, ние можем само да му съдействаме.

По сегашни разчети, средствата за изложбата възлизат на около 8-10 000 лв. (основно за изработка и рамки). За фотоалбума сумите са значително по-високи, предвид обема и изпълнението, които предвиждаме.

За втори път, след изложбата и фотоалбума, посветени на фотографа Антип Обущаров, ми се налага да Ви моля за финансово подпомагане на нашето начинание, което може да се изрази по следните начини:

1. Чрез предплащане на фотоалбума – 80 лева за брой (продажната цена ще бъде различна).

2. Дарение на сума за фотоизложбата.

3. Предоставям възможността на всеки, който желае да закупи мои албуми, като цялата сума от продажбите ще влезе директно за проявите.

– авторски фотоалбум „Видения“ – корична цена 65 лева за брой

– авторски фотоалбум „Пирин. Вълшебната планина“ – 49 лева за брой

– авторски фотоалбум „ Един живот, Отблизо“ – 30 лева за брой.

Като човек, автор и издател, който години наред се опитва да прави нещо свое за Природата на България, Ви уверявам, че лично се ангажирам с тази дейност, която изисква значителни средства, за да се реализира по възможно най-добър начин, за да отдадем заслужена почит и уважение към личности, дали толкова много от себе си за гората на България. Дълбоко в себе си съм убеден, че Феликс Вожли и Петър Манджуков заслужават това признание, особено във време на хищническо (консуматорско) отношение на сегашните държавни институции, към съвременните проблеми на гората.

За контакти , основно през info@alexanderivanov.com , +359 888967455, https://www.facebook.com/profile.php?id=1506864292

Моля, за всеки приведен лев да давате сведение за какво точно го привеждате и обезателно контакт за обратна връзка.

Банкова сметка с Банков код Postbank / SWIFT BIG BPBIBGSF

IBAN BG44BPBI79351053605101

Александър Иванов, съставител

20.08.2023 година, село Дунавци

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram