Питат чак Люксембург за напиканото от старозагореца Михайлов знаме

Съдия Пенка Велинова спря процеса срещу Михаил Михайлов, докато чака отговорите. Той пък съди спецсъда за 500 000 лева.

Независими ли са съдиите от специализирания съд, трябва ли съд да гледа дела срещу този, който го съди, а и какво правят магистратите, при положение че спецправосъдието се закрива след 28 юли?

Това са част от въпросите, на които трябва да отговори Съдът на Европейския съюз в Люксембург по преюдициално запитване. То е отправено от Пенка Велинова от специализирания съд и е по повод делото срещу Михаил Михайлов от Стара Загора. Питането е от 9 юни. Така европейската институция става поредната, която ще се занимава с казуса “спецправосъдие”.

Мъжът се прочу през пролетта на 2018 г. Тогава на 29 май пред Съдебната палата в София той запали българското знаме, а после уринира върху него. Тази му изява беше заснета на видео, което беше пуснато в социалните мрежи на 2 юни 2018 г. Случаят на Михаил, който е журналист и е известен с видеата си срещу местната управа в Стара Загора, на три пъти стига до специализирания съд. При третия опит на 27 април тази година, когато е разпоредителното заседание, той иска отвод на съдия Велинова и всичките ѝ колеги.

Единият му аргумент е, че в Софийския градски съд води гражданско дело срещу специализирания съд за 500 хил. лева. Ответници са още специализираната прокуратура и апелативният спецсъд. Михаил ги съди заради мярката му за неотклонение, наложена след попикаването на тригабреника и клипа. Той бил задържан от 4 юни 2018 до 14 март 2019 г. Вторият му аргумент да иска отвод е, че спецсъдът се закрива на 28 юли.

Затова съдийката спира делото и отправя запитване до Съда на ЕС. Въпросите ѝ са пет.

Първият е: независим ли е съд, срещу който се води дело?

В случая на Михаил ситуацията е още по-заплетена, защото след 28 юли делото за знамето отива в Софийския градски съд, където е гражданското му дело за задържането му.

Вторият въпрос е: може ли съденият съд да постанови присъда?

Следващото питане е накърнява ли се независимостта на спецсъда, закрит с промени в закона, които обаче влизат в сила след 28 юли? А дотогава и след това трябва да продължава гледането на делата там.

Последните две питания са свързани със самите магистрати. Европейските съдии трябва да кажат може ли те да бъдат премествани на отдалечени места, без да имат конкретика.

“Какви трябва да са процесуалните действия на магистратите от закриваните съдилища? Какви биха били последиците за процесуалните произнасяния по делата на закриваната институция, които следва да се довършат, и за крайните актове по тях?”, е последният въпрос.

Съдийката настоява колегите ѝ от Люксембург да разгледат делото по реда на бързото преюдициално запитване, защото въпросите били с национален интерес и надхвърляли рамките на конкретното дело.

“В специализирания съд правораздават 23-ма съдии, които следва да разглеждат разпределените им дела до 28 юли, а след тази дата ще бъдат разпределени в други съдилища в неизвестни (неопределени към момента) съдебни райони”, мотивира се тя, цитира 24 часа.

Конкретното дело на Михаил Михайлов е в съда от 2018 г. Първо за двете престъпления – поругаване на знамето и клипа в интернет, получава общо 2 г. затвор.

В началото на 2019 г. апелативният спецсъд връща делото заради нарушение. То не е трябвало да се гледа от магистрат и съдебни заседатели, а само от съдия.

Следва нова присъда – година и десет месеца условно. Втората инстанция оправдава Михаил за клипа, а го осъжда за опетняване на знамето. ВКС връща делото обратно в спецсъда, защото било ограничено правото на защита на Михаил. Причината – приетата по делото съдебно-психиатрична експертиза не изяснявала актуалното му психично състояние и трябвало да се назначи нова, която да каже дали е вменяем. След като новото заключение показва, че разбира действията си, делото е внесено отново в съда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram