Параскева Джукелова ще председателства журито на Националния фестивал „Театрални искри”

Една от най-обичаните и знакови актриси на българската театрална и кино сцена Параскева Джукелова ще бъде председател на започващото в петък второ издание на Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри” в Народно читалище „Искра“ в Казанлък. Джукелова от дълги години е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов”, работи и като гост актриса в различни театри в София и страната.

Параскева Джукелова – завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов. От дълги години е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Работи и като гост-актриса в различни театри в София и страната. Параскева Джукелова е сред най-обичаните и знакови лица на родната ни сцена, новото българско кино и най-популярните телевизионни сериали. Носител на наградата „Златна роза“ за главна женска роля във филма „Сезонът на канарчетата“, две награди на Българската филмова академия – през 2014-та година за ролята си в „Джулай“ и през 2015-та година за ролята си във филма „Съдилището“, две награди за главна женска роля от фестивала „Любовта е лудост“ – за ролите си в „Суламит“ и „Изпепеляване“. Номинирана е два пъти за АСКЕЕР – за водеща женска роля в спектакъла „Бягащи странници“, и за поддържаща женска роля в спектакъла „Мизантроп“.

Другите членове на журито са Милена Мавродинова и Димитър Стефанов. И двамата добре познати на театралната публика в Казанлък.

Милена Мавродинова е куклен режисьор, работи в ДКТ „Иван Радоев”, град Плевен. Поставила е пиесата „Вещицата от килера” в Общински театър „Любомир Кабакчиев”. Председател на журито в първото издание на „Театрални искри“.

Милена Мавродинова – завършва куклена режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Николина Георгиева. Поставяла е в Общински театър „ Любомир Кабакчиев“ Казанлък, ДТ Перник, Куклен театър – Търговище, Куклен театър Ловеч, ДКТ – Васил Друмев“ Шумен, Общински театър „Възраждане“, ДКТ – Силистра, ДКТ „ Иван Радоев“ – Плевен. Автор на драматургии за куклен театър. От 2016 работи като куклен режисьор в ДКТ „Иван Радоев“ – гр. Плевен. Води занимания по театър с деца към 151 СОУ „ Св. София“ – гр. София От 2013г. играе в Театър Карлсон.

Димитър Стефанов е актьор, режисьор и преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“.

Димитър Стефанов е актьор, режисьор и преподавател в Национална академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“. Завършва “Актьорство за куклен театър” в класа на проф. Жени Пашова. Завършва магистърска степен „Театрална режисура“ в класа на проф. Чавдар Кръстев. Като актьор Стефанов е участвал в телевизионните предавания „Клип купон“, „Здравей“, „Неделно междучасие“ и в представленията „Бременските музиканти“, „Новите дрехи на царя“, „Магьосникът от Оз“ и др.. Някои от представленията, които е режисирал са „Хартиени истории“, „Любовен тиквеник“, „Живак“, „Моето мъжко момиче“, „Развратникът“, а последната му премиера е „Майстора и Маргарита“ в Държавен куклен театър – Сливен. Димитър Стефанов е познат добре на казанлъшката публика. Създател е на едни от най-успешните представления на Театър „Любомир Кабакчиев“ – „Том, Дик и Хари“, „Сън в лятна нощ“ и „Бурята“.

Откриването на второто издание на „Театрални искри” е на 26 април от 13:30 в НЧ „Искра-1860”. В програмата на фестивала са включени 20 театрални спектакъла.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *