Обща изложба на група „Графикарт“ откриват в Художествена галерия – Казанлък

„Графични записки“ е изложба на група „Графикарт“, която показва творческите търсения на петима визуални артисти, за които работата в полето на графиката е своеобразна изповед. Изложбата ще бъде открита на 10 юни, събота, от 18:00 часа в Художествена галерия – Казанлък.

Макар петимата артисти да са коренно различни в погледа си към реалността, която ги заобикаля, онова, което ги прави единомишленици, е любовта им към графичния отпечатък. Емануела Ковач, Васил Колев – Vassillo, Веселин Дамянов – Вес, Бранко Николов и Людмил Георгиев гостуват за първи път в Художествена галерия – Казанлък и ще покажат свои графики от последните си творчески търсения. Бранко Николов използва средствата на дигиталната ни реалност, за да запише миналото, което се разпада пред очите ни. Процепите на неговите стрехи ни препращат неусетно към „празните“ стаи на Емануела Ковач. С техниката на сухата игла тя търси какво е имало в тези празни стаи – отпечатък от тяло, което е изчезнало, следи от дом, любов и взаимност. „Записките“ в дълбок печат на Васил Колев – Vassilio ни разкриват следите от човека в човека, останал без глас. В цветните графики на Веселин Дамянов – Вес откриваме способността му да се надсмива над собственото ни съвремие. А когато отвърнем поглед от съвремието, можем да се върнем към архетипните представи – към изгрева в „Еньовден“ на Людмил Георгиев. Между цвета и абстракцията, той ни провокира да пристъпим в неговите градини на земни удоволствия, в които навярно всеки би намерил своето убежище.

Група „Графикарт“ е неформално творческо обединение, което през последните години отстоява мястото на изкуството на графиката на съвременната художествена сцена. За целта през 2019 г. на културната карта в страната ни, в София, бе открита галерия „Графикарт“ – пространство за изложби и събития, които презентират фокусирано графично изкуство в спектъра от неговите класически форми до съвременните изразни средства. Пространство за среща на любителите на графиката с утвърдени автори, но и с артисти, които са избрали работата с печатната преса за свое призвание през ХХІ в. – търсещи нови идейни и пластични посоки, прекрачващи съществуващите граници на тази стара медия.

Галерия „Графикарт“ е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ“, основано през 2007 г. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерството на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. От 2020 г. сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ“ си партнира с Държавния културен институт към министъра на външните работи, с който осъществяват цикъл от изложби, презентиращи петимата художници, с които галерия „Графикарт“ работи постоянно – Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач и Людмил Георгиев.

ЕКИП, РАБОТИЛ ПО ПРОЕКТА:

Доротея Янева – куратор
Георги Шаров – дизайнер
ИвиАрт – изработка на печатни материали
Лора Султанова – коректор

Текст и снимка: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram