Областният управител: Незаконосъобразно е решението на Об съвет – Казанлък за фотоволтаичния парк край Кънчево

Областният управител Ива Радева върна за ново обсъждане като незаконосъобразно решението на Общински съвет – Казанлък за отдаване на терен в землището на село Кънчево за построяване на фотоволтаична централа.

Ето цялата заповед ТУК!

Мотивите на Радева за връщането на Решение №14/22.12.2023 г. на казанлъшкия парламент са няколко, сред тях изискването на Закона за енергетиката разпоредителните сделки със земите да се извършват по решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците, когато са изчерпани земите от общинския поземлен фонд на територията на общината.

„Към решението не са приложени доказателства, съответно не може да се установи дали са изчерпани земите от общинския поземлен фонд на територията на общината, респективно, ако не са, дали е изпълнено изискването за предоставяне на равностоен имот от общинския поземлен фонд по оценка, изготвена от независим оценител. На следващо място, следва да се има предвид, че с Решение №14/22.12.2023 г. Общински съвет Казанлък нарушава и разпоредбите на ЗСПЗЗ – чл. 25, ал. 5 от ЗСПЗЗ, във връзка с ал. 3 от цитираната разпоредба. Описаният в т.1.1 от решението имот е с трайно предназначение на територията „земеделска“ и с начин на трайно ползване „пасище“ и за обременяването му с ограничени вещни права е необходимо да се съобразят специалните изисквания и ред, които ЗСПЗЗ поставя. С чл. 25, ал. 4 от ЗСПЗЗ се допуска върху мерите и пасищата да се учредяват  ограничени вещни права и сервитути, но само в случаите на ал. 3 от цитираната разпоредба  и при изпълнение на условията по ал. 5 от същата. Съгласно чл. 25, ал. 5 от ЗСПЗЗ Общинският съвет изразява предварително съгласие за промяна на предназначението по ал. 3 и за учредяване на правата по ал. 4 с мнозинство две трети от общия брой на общинските съветници при спазване на специалните закони и на нормативите за поддържане на резерв от постоянно затревени площи, както и при условие, че не е налице недостиг от земи за нуждите на животновъдството. С решението общинският съвет определя и срока на валидност на предварителното съгласие. От анализа на нормативната уредба следва, че учредяване на ограничени вещни права и сервитути върху мерите и пасищата се допуска само по изключение и при провеждане на нарочна процедура, в началото на която Общинският съвет със свое решение, прието с квалифицирано мнозинство, изразява предварително съгласие за промяна на предназначението на земеделската земя и за учредяване на ограничено вещно право или сервитут върху нея. В настоящия случай, колективният орган не представя доказателства и не твърди да е изразил предварително съгласие с изискуемото квалифицирано мнозинство /минимум 25 гласували „За“ при приемане на решение от общо 37 общински съветници/ за промяна на предназначението по ал. 3 и за учредяване на правата по ал. 4 на чл. 25 от ЗСПЗЗ, същото да е обвързано с определен срок, липсват доказателства да са изискани данни за наличието, респективно поддържането на резерв от постоянно затревени площи, както и налице ли е недостиг от земи за нуждите на животновъдството.С оглед изложеното,в предоставения 7- дневен срок и на основание чл. 45, ал. 4, изречение второ,предложение първоот ЗМСМА, връщам Решение №14/22.12.2023 г. на Общински съвет Казанлък за ново обсъждане от същия като незаконосъобразно“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram