Някогашната власт купува имоти, сегашната ги харчи на безценица

Преди 23 години на днешната дата през 1999 г. казанлъчани стават собственици на имот в Несебър. С неимоверни усилия община Казанлък го придобива благодарение на енергичната активност на тогавашния кмет Иван Гороломов и председателя на Общинския съвет Румяна Друмева.

Новата придобивка за казанлъчани е терен от 2 800 кв. метра, площта е от Държавния горски фонд в Несебър. Сделката е сключена срещу 280 хил. /стари/ лева. Намерението на тогавашните управляващи е върху тази площ да бъде построена почивна станция.

Две десетилетия по-късно община Казанлък, по предложение на кметицата Галина Стоянова, вади този имот на търг. Забравени са и отхвърлени всякакви инициативи за инвестиции в морския град в полза на казанлъчани.

Както по-рано писа днес Пресс ТВ имотът се намира в местността “Кокала“ край морето, с трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: за друг
курортно-рекреационен обект, за имота е одобрено частично застроително решение.

Този четвъртък Общинският съвет трябва да обсъди парцела за трети път да бъде изнесен за продан, но на по-ниска цена от първия търг през 2020 г.
Начална тръжна цена, предлагана сега, е 782 270 лв. без ДДС. Ако Общинският съвет гласува „за“, този имот ще отиде на търг за трети път и със 71 500 лева по-евтино отпреди две години. Първият път търгът бе насрочен за края на 2020 г. с цена 853 800, вторят – в началото на 2021 г., за 801 500 лв. без ДДС, но не са се явили кандидати. Това е и причината цената му да падне от 853 800 лева на 782 270 лева.

Историята на разпореждането с общинско имущество през последните 10 години от властта на ГЕРБ в Казанлъшко познава няколко такива случая – вадене на ключови имоти на търг няколко пъти без на тях да се явяват кандидати, съответно поевтиняване на парцелите и продажбата има на неизгодни за Казанлъшката общност цени.

Такъв беше случаят с продажбата на бившето училище „Димитър Андреев“ в Казанлък. На пореден търг в края на декември през 2015 г. училището и площта му от почти 10 дка бе купено от съпругата на тогавашния ресорен зам.-кмет, която е била и единствен кандидат. Кв. м бе оценен на 48 лева.

Бившият казанлъшки детски лагер в Равда бе продаден през септември 2021 г. срещу 160 лева на кв.м след няколко търга пак без кандидати. Теренът на първа линия до морето с площ 5 660 кв. м бе похарчен общо за 985 800 лв.
Въпреки масовия граждански отпор на казанлъчани и обещанията на Галина Стоянова, че в имота ще се инвестира за бъдещето на малките жители на Казанлък, лагерът бе изтъргуван.

През лятото на 2016 г. на тезгяха бе изнесено и продадено Детското автоградче край Енина за малко над 300 000 лева за повече от 30 декара. Купувачът официално се оказа китайски гражданин със сериозни инвестиционни планове, които до ден-днешен не са осъществени.

На снимката: Бившият Казанлъшки детски лагер в Равда

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram