На „Сурва“ наградиха кукерите от Дунавци и Голямо Дряново

Бронзов медал получи кукерската група при НЧ „Зора-1902“ с. Голямо Дряново от участието си в 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г. в Перник. Представители на читалището получават отличието си в категория „Поддържане и предаване на местната традиция“. При „Маски и костюми“ с бронзов медал са и кукерите от Дунавци. За изработка на детска маска отличен със сребърен медал е Ангел Данчолов, също от село Дунавци.

Първа награда за „Атрактивна игра“ получават участниците от Павел баня, а от Търничане са отличени със сребърен медал за „Обучение в традицията“.

Сурвакарската група на гр. Батановци и кукерската група при при НЧ „Умение – 2003“ гр. Ямбол са големите победители във фестивала на маскарадните игри „Сурва“, тази година с рекордно участие на над 10 000 души от България и чужбина по време на трите фестивални дни.

Днес бяха обявени и наградите, връчвани от Общината. Със сребърни маски ще бъдат удостоени сурвакарската група на село Люлин и кукерите от село Домлян. Бронзовите маски тази година отиват при групата от село Брежани и кукерската група на село Вресово. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове ще бъде връчена на сурвакарската група на село Ярджиловци.

Специални награди на кмета на община Перник Станислав Владимиров ще бъдат връчени на сурвакарската група на кв. „Бела вода“, сурвакарската група на село Садовик, групата на село Ключ общ. Петрич и кукерската група на село Бояново, общ. Елхово. Златният медал за детска група пък получиха децата от село Кошарево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram