На елегантна церемония бяха връчени наградите от Националния поетичен конкурс „Магията любов“ (снимки)

През 2000 г. в Националния поетичен конкурс „Магията любов“ участват едва 19 автора, а през следващата, 2001 г., когато конкурса става национален – 273. А в тазгодишния – 18-ти конкурс, постъпиха 264 стихотворения. Лауреатите бяха наградени на стилна и изискана церемония миналата събота в Зала „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък.

Събитието се проведе в рамките на Чудомирови празници 2023, в ролята на водещ влезе главният редактор на вестник „Искра“ Симеон Стоилков, който допринесе за класата на церемонията с изтънченото си присъствие на сцената, примесено с елегантен хумор Тази година награждаването на поетите премина по сценарий с много лиричност и финес. Организаторите от вестник „Искра“ бяха заложили на духа на познатите ни церемонии по раздаването на „Оскар“-ите, но без излишни залитания и маниерност.

Жури в състав: поетите Румен Денев – председател, Женя Димова и Бончо Къров определиха най-добрите творби. Бе връчена от Женя Димова специална награда от Комплекс „Светилото“ в село Голямо Дряново за стихотворението „Късен скреж“ на ПЕТЯ ЦОНЕВА.

Бончо Къров награди носителката на трета награда за стихотворението й „Ако се върнеш, Одисей“ЕМИЛИЯ ПЕТРОВА.

Румен Денев връчи втора награда за стихотворението „Филмовият фестивал в Локарно“ на НЕЛИ СТАНЕВА.

Първа награда за стихотворение от ХVІІІ конкурс „Магията любов“ за 2023 година получи КРЪСТЬО РАЛЕНКОВ за стихотворението „ФРАГМЕНТ ОТ КЪСНО ВЛЮБВАНЕ“. Победителят си тръгна от Казанлък с грамота, статуетка изработена от скулптора Николай Фитков и парична награда от 500 лв.

Изключително приятно се включи в церемонията-спектакъл „Музика и поезия“ с музикално-поетични етюди тандемът на актрисата Беатрис Благоева и популярният музикант и певец Тодор Янкулов. Свои песни поднесе на публиката и певицата Рени Петрова.

Наградените четоха свои стихове, а извън програмата бе дадена възможност свои творби да представят Ева Гочева с „Остави го“и Мария Гетова с „Нужда“.

Началото на конкурса е поставено през далечната 1997 година, въпреки че като национален конкурс е от 2001-ва. В бохемската обстановка на съществуващото по онова време бистро, наречено „Старата любов“, се събираше група млади поети и поетеси, писатели и художници, журналисти от вестниците, радиото и от двете казанлъшки телевизии. Една прекрасна вечер художникът и поет Милчо Христов дава идеята за създаването на конкурс за любовна лирика. Собственичката на „Старата любов“ Радиана Георгиева подкрепя духовно и финансово начинанието, а вестник „Искра“ поема организацията му. И така започва всичко.

С „Магията любов“  са свързани изявени имена, като Георги Господинов, Марин Будаков, проф. Валери Стефанов, Женя Димова, Румен Денев, Бончо Къров.

„Разделяме се с убеждението, че и догодина тук отново ще ни събере най-жизнеутвърждаващото чувство – любовта. Любовта, която е съизмерима единствено със желанието да живееш. Или, както би казал Александър Петров – „Любовта без, която не можем“, заключи водещият.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram