Музеят на фотографията показа паното на Дечко Узунов

Единственият у нас Музей на фотографията, който се намира в Казанлък, публикува във Фейсбук снимка от 80-те години на фоайето на хотел „Казанлък“, където се вижда и паното на акад. Дечко Узнунов. „Розоберачката“ е последната монументална творба на художника и е дар за родния му град. Днес фоайето изглежда съвършено различно, а паното е закрито зад гипсокартон, който оформя магазини и казино във фоайето на хотела. То не е достъпно за публиката вече тридесетина години.

Композицията е изпълнена в пастелни тонове и носи личния подпис на академика. Маестрото го създава заедно със студентите си през 1981 г., година след откриването на хотел „Казанлък“, приютил участниците в ХV-то Световно първенство по парашутизъм, проведено на летището на Града на розите.

Монументалното произведение изпълва цялата източна стена на централното фоайе на хотела и представлява розоберачка, приветстваща гостите на града. Месеци наред студентите на Дечко Узунов го рисуват, а академика лично ги наставлява на скелето.

През 2019 г. 2 500 казанлъчани поискаха с подписка Министерството на културата да съдейства за изваждането на показ на „Розоберачката“, но се оказа, че „опаковането“ е станало съвсем законно, с „благословията“ на бивш зам.-кмет и че разкриването на паното зависи единствено от волята на собственика на хотела.

Днес директора на Художествена галерия – Казанлък д-р Пламен Петров е в преговори със собствениците на хотела, за да бъде възстановен достъпът на публиката до произведението.

Тази година отбелязваме 125 години от рождението на акад. Дечко Узунов. Серията от събития стратираха от Казанлък. На 21 февруари изкуствоведките проф. Аксиния Джурова и Аделина Филева представиха книгата „Разпилени спомени“, съдържаща дневника на твореца, а на самия рожден ден на академика – 22 февруари, бе открита на изложбата “Голямото надлъгване – към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram