Митрополит Киприан уми нозете на 12 духовници

На Велики Четвъртък, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора. По време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха петима свещенослужители, петима дякони и двама новоподстригани иподякони.

След службата бяха наградени и участниците във Великденския конкурс-изложба „Пъстър, шарен Великден – 2022 г.“, организиран от Община Стара Загора, МКБППМН и Старозагорска митрополия. Малчугани от 21 детски градини се се включиха в боядисването на 1000 яйца в двора на църквата.

„Какво по-свято в навечерието на най-светлите Великденски празници от това да приобщим децата към вярата и традицията българска. Всяка година това събитие става все по-многолюдно и с много творчески потенциал, благодарение на Вас учителите и родителите, които създавате настроение и възпитавате децата в умение. Нека посрещнем предстоящите дни с добро отворено сърце за взаимопомощ.“ – пожела зам. – кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Митрополит Киприан благослови първите боядисани яйца от сръчните ръце на децата с думите: „И знаейки, че винаги имаме вярата, надеждата и любовта в нашия живот, ние винаги ще преуспяваме в нашата православна вяра, която се съхранява именно във Вас – чистите невинни детски души, в които трябва да израснат трудолюбиви и предани чеда на майка България и на православната ни църква.“.

В 19:00 часа, в катедралния храм „Св. Николай“ архиереят ще отслужи утринно богослужение с четене на 12-те Евангелия .На 30 април – Велики (Разпети) Петък, в 08:00 часа, в митрополитския храм „Св. Димитър“ ще бъдат отслужени Царски часове и вечерня по време, на която се изнася Плащаницата Христова. Опелото Христово е с начален час 19:00 в храм „Св. Въведение Богородично“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram