Министерство на културата дава над 388 хиляди лева за Бузлуджа

Областната управа на Стара Загора бе одобрена за финансиране за консервационно-реставрационни работи, обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп до паметника „Бузлуджа“, съобщава арх. Дора Иванова – председател на фондация „Проект Бузлуджа“.

Областната администрация е спечелила финансиране по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата, което ще бъде използвано за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за посетители. Средствата са в размер на 388 715 лева и ще бъдат използвани за обезопасяването на сградата и за осигуряване на възможност за посетителски достъп. Списъкът с обявените за финансиране проекти е подписан от министъра в оставка Атанас Атанасов.

ОДОБРЕНИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЦЕЛЕВА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА ЗА КОНСЕРВАЦИОННО – РЕСТАВРАЦИОННИ РАБОТИ ПО НЕДВИЖИМИ КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ ПРЕЗ 2022 Г.

На 13 септември 2021 г. монументът получи статут на недвижима културна ценност. Благодарение на активната работа на Фондацията, която изработи План за опазване и управление на монумента Бузлуджа, през изминалите две години стенните мозайки в сградата бяха стабилизирани чрез провеждане на спешни мерки. В дейностите по съхранението им се включиха експерти, доброволци и дарители, а партньори станаха четири университета, неправителствени и културни организации от страната и чужбина.

На 19, 20 и 21 август тази година на поляната при хижа Бузлуджа отново ще се проведе благотворителен фестивал с богата културна и музикална програма. Средствата, събрани на събитието, също ще бъдат използвани за продължаване на дейностите по опазване и социализиране на монумента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram