Кънчево се опълчи срещу планираните фотоволтаици до селото

На мирен граждански протест се събраха жители на казанлъшкото село Кънчево. Хората се противопоставят на взето от Общински съвет – Казанлък решение за отдаване на терен в землището на селото за построяване на фотоволтаична централа.

„Искаме да защитим землището си и правото си да бъдем информирани, и да изразим несъгласието с решения на когото и да било, които са в ущърб на жителите на селото ни, особено, когато са взети подмолно и зад гърба ни“, споделят организаторите.

Стана ясно, че кметът на Кънчево Стойно Стойнов е направил официално възражение до Общински съвет – Казанлък.

Припомняме, че на последната си сесия на Общинския съвет на Казанлък на 22 декември м.г. местният парламент гласува учредяването на възмездно право на строеж за срок от 30 години за построяване на фотоволтаична централа с мощност 33-50 Mw в полза на „ДЖИ ЕЙЧ ПРОЕКТ“ ООД край Кънчево.

Съветниците от „Възраждане“, „Има такъв народ“, ПП-ДБ, част от БСП и „Алтернатива на гражданите“ се възпротивиха, но с 20 гласа – предимно на съветници от ГЕРБ и ДПС, предложението бе прието.

Вчера, 4 януари, областният управител върна решението на Об съвет като незаконосъобразно.

„Бъдете готови за решителни действия“, заяви Димитър Пашев от „Възраждане“. Той и неговите двама съппартийци и общински съветници реагираха с брифинг веднага след приемането на въпросното решение като обявиха, че това е коледен подарък за ДПС срещу подкрепата за кмета Галина Стоянова на местните избори. Те посочила, че единият от съуправителите на дружеството е във фондация на Ахмед Доган.

„Протестът трябва да отиде в Казанлък и дори в залата на Общинския съвет“, заяви Пашев.

В протестната акция се включи и бившият кмет на селото Кольо Иванов. Той коментира, че на терена, готвен за фотоволтаичен парк, има чешма, изключително важна за селото и оттам минава водопровод.

Сред негодуващото множество е и Живка Железов – общински съветник от ИТН. Тя първа на заседанието на Об съвет даде фрапиращи подробности за фирмата-инведтитор и за гойтвената сделка с Община Казанлък, която ще ощети общността с 1 млн. лева годишно в следващите 30 години.

На 8 януари е следващият протест от 17:00 ч. пред Община Казанлък. Хората се надяват общинските съветнициндан да се съобразят с мнението им.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram