Концерт на музиканти от световна величина и литературно представяне на Георги Тошев включва програмата на Чудомирови празници 2024 в Казанлък в последния ден на март

Петима български музиканти от световна величина, които за пръв път свирят заедно в този състав ще гостуват в Казанлък на 31 март като част от програмата на тазгодишните Чудомирови празници. На съшия ден гост в Града на розите ще бъде и журналистът Георги Тошев.

Програмата в предпоследния ден от празниците ще започне в 16:00 часа в Литературно-художествения музей “Чудомир” с представянето на книгата на Георги Тошев „Татяна Лолова от А до Я“ и на филма му „Последният спектакъл“. „В своя богат, динамичен и вълнуващ живот извън монолозите на героините си актрисата Татяна Лолова имаше умението да създава свой език, с който да общува със света. Докато разглеждам архива ѝ, откривам бележки, интервюта, записки, скици, дневници, изписани с красивия ѝ почерк. Свидетелства за един живот“, казва популярният автор.

В неделната вечер любителите на музиката в Казанлък ще имат възможност да се насладят и на концерта на клавирен квинтет, който ще изпълни произведения на оханес Брамс и Роберт Шуман. В квинтета първа цигулка е Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на виолончелото е Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. На пиано е казанлъчанката Надежда Цанова, която ще свири на рояла на именития композитор Петко Стайнов в залата на Исторически музей “Искра”. Концертът ще започне в 18:30 часа. Всички петима музиканти са носители на множество международни отличия и участват в различни музикални проекти в България и в чужбина.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък.

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4.

Цялата програма на Чудомирови празници вижте ТУК. https://chudomir.eu/images/stories/file/2024_Programa_Chudomirovi_praznici.pdf

Информация: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram