Калоян увековечи изчезващите архитектурни бижута на Казанлък

15 рисунки показа дебютно Калоян Янакиев в Къща музей „Ненко Балкански“ под заглавие   „Акварелни писма до един град“. 13 от акварелите представят емблематични сгради от Казанлък – архитектурни образци от края на XIX и началото на XX век. Две от рисунките ни разкриват Долината на розите, погледната откъм Бузово кале.

„Те са културна ценност и скоро ще изчезнат. Тези архитектурни бижута трябва да бъдат увековечени и аз искам да съм сред тези, които ще го направят“, сподели Калоян на откриването на изложбата му. „Щастлив съм да споделя моите акварелни писма до Казанлък с вас“, призна бъдещият юрист, който е възпитаник на Художествената гимназия в родния му град.

Сред съхранените за бъдещата публика на Калоян чрез акварелната техника са Шипковата къща, вила „Роза“, Папазовата къща, къщата на Стайнови, старата поща, Куленската черква, сградата на библиотеката и други.

Изложбата откри уредникът от Художествена галерия – Казанлък Катя Христова, която насърчи Калоян да продължава да рисува, а майка му – популярната и обичана поетеса Гергана Атанасова го посъветва никога да не се отказва.

Изложбата препраща към голямата тема за опазването на недвижимото културно наследство и начините за неговото съхраняване, защото живеем във времена, в които човечеството, в опитите си за обновление, размества логиката на процесите и първо разрушава, преди да е опознало и проучило. Живеем в градове населени с хора, които непрекъснато въздействат върху миналото, променяйки по този начин и собствената ни идентичност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *