И розопроизводителите се наредиха на опашката за „украински помощи“

И сред розопроизводителите се надига напрежение, тъй като за тази година не се предвижда те да получат от т.нар. украинска помощ.

„Хората са недоволни, защото нещата в бранша никак не са розови. Да се надяваме, че ще намерят средства, които да бъдат изплатени до април-май, защото след това те няма да ни влязат в полза“, каза пред БНР Петър Симеонов, зам.-председател на професионалната асоциация на розопроизводителите.

За миналата година всеки розопроизводител е получил 300-330 лева на декар по две направления – украинска помощи и по „деминимис“. Около 45 хиляди дка са насажденията с маслодайна роза у нас, от тях 20 хиляди дка са притежание на големите дистилерии. 

Днес премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министрите на финансите Асен Василев и на земеделието Кирил Вътев ще се срещнат с недоволните фермери от Българската аграрна камара. Преди седмица те заплашиха с нови протести. Зърнопроизвидители поискаха и тази година да получават украинска помощ от 20 лв. на декар за 5 култури – пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Това означава около 420 млн. лв.

Освен това зърнопроизводителите настояват държавата да се намеси в рентните отношения и да въведе механизъм за регулация на високите размери на рентите като те зависят от добива и продажните цени.

Земеделският министър Кирил Вътев се отнася доста критично към исканията за повече държавни помощи и смята, че помощи на калпак не само не са нужни, но са и вредни. „Заради много ниските цени на зърното през тази година зърнопроизводителите решиха, че може да искат още подпомагане. Освен това има сектори, които в Украйна въобще не се произвеждат такива продукти – но и те получиха помощи през миналата година“, каза Вътев.

Преди дни премиерът Денков припомни, че през тази година в бюджета за земеделие има 500 милиона повече спрямо миналата и разговорът днес ще бъде по-скоро около разпределянето на парите, припомня БНР.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram