Иво Хаджимишев: Казанлък не отстъпва на Европа

„Казанлък не отстъпва на Европейските достижения във фотографията още преди Освобождението. Показваме го чрез фотографиите на Георги Пенков, където се вижда и част от бита на града, което доказва европейския дух на Казанлък през онова време“, каза прочутият фотограф и журналист Иво Хаджимишев по време на откриването на изложбата „Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови“ в Художествената галерия в Казанлък.

Изложбата е събрала фотоси на известната казанлъшка фамилия Пенкови – от тези на бащата Георги Пенков, на сина му – малкопознатият като фотограф, но виден художник Иван Пенков и неговите синове Боян и Джони. Куратор на експозицията е самият Иво Хаджимишев, който разказа за родоначалника Георги Пенков, който в края на 19-и и началото на 20-и век се занимава с фотография в Казанлък , той е и книжар, имал е професионално фотографско ателие, а също така се счита и за пръв издател на фотокартички с изгледи от Казанлък и други места от Розовата долина, един от първите издатели на картички в България.

Картичките са цветни и на текста е отпечатано името и на съдружниците на Иван Пенков – търговците Фратеви, финансирали издателската дейност. По спомените на художника, баща му се запознава с фотографията от познанствата с руснаци. Докато учи в гимназия в Пловдив, Георги се среща с руски емигрант, нихилист по убеждения и фотограф по професия.

„Георги Пенков е владеел до съвършенство фотографският процес, работил е с възможно най-добрите материали за онова време, внасяни от Франция. От фамирните портрети личи културата на тези хора – осанката на старейшините и техните потомци. Фотографиите излъчват европейския дух на това семейство“, разказва Иво Хадшимишев.

Георги Пенков умира едва 49-годишен през 1913 г.

„Синът му Иван, освен с изявените влечения към живописта и сценичните изкуства, е бил и технически много напредничав“, посочва Иво Хаджимишев. „Запознат е както с магията на електричеството, така и може би наследствено с фотографията. С камерата на баща си той отива на фронта през Първата световна война. От този период в семейния архив срещнах само няколко изображения. Това са може би последните му фотографии, направени върху стъклени плаки“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram