За 7 випуска, получили пагони на Шипка, разказва изложба

В рамките на националното честване на 145-ата годишнина на Шипченската епопея Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ кани на изложбата „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“ Изложбата ще бъде подредена на открито, до Паметника на свободата, и ще бъде видяна от всички, които изкачат Шипка на 20 август, за да си припомнят онези горещи августовски дни на 1877-а и да засвидетелстват своята признателност към шипченските бранители.

Наречена я „Випуски на свободата…“, тъй като традицията е производствата в първи офицерски чин да стават на места, свързани със славните борби на народа ни за свобода и национално достойнство. Обикновено випускът получава име според историческото място, където се провежда церемонията. През годините на местата, свързани с отбраната на Шипка и сражението край Шейново, са получили своите пагони младите офицери от седем випуска. Към тях трябва да добавим и осмият, Бузлуджански, от 1971 година.

Всяко производство протича при стриктна организация. Често до мястото на събитието са организирани походи на курсантите от съответните им военни училища. Маршрутите са преминавали през исторически места, градчета и села, и маршът на бъдещите офицери се е превръщал в празник за местното население.

Производствата на Шипка обикновено са провеждани в присъствието на държавния глава, министъра на войната/отбраната, висши офицери, роднини и близки на випускниците. Вълнуващата церемония завършва със заря-проверка. Особено тържествени са производствата на випуск Орловски от 1934 г., съвпадащо с освещаването на Паметника на свободата и на випуск Опълченски от 1977 г., когато се отбелязва 100-годишнината от Шипченската епопея.

Изложбата представя богат снимков материал от тези вълнуващи моменти и факсимилета на множество документи, свързани с подготовката и организацията им. Тя нямаше да е възможна без съдействието и участието на Дирекция „Държавен военноисторически архив“ – Велико Търново, които са и неин съорганизатор.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram