За първи път у нас фрагмент от най-голямата колекция на съвременно италианско изкуство показва Художествена галерия – Казанлък

За първи път в страната ни в Художествена галерия – Казанлък бе представена изложбата „Градежът“ – малък фрагмент от колекция „Георги и Ваня Зъбчеви“ на съвременно италианско изкуство на бележити автори. „Георги Зъбчев е най-големият колекционер на италианско изкуство в света“, посочи по време на откриването снощи директорът та Галерията д-р Пламен Петров.

Куратор на изложбата е изкуствоведът Аксиния Джурова. „Градежът“ бе открита в Европейската нощ на музеите и галериите и ще остане до 15 октомври в Казанлък.

В изложбата „Градежът“ са включени творби на автори като Медардо Росо (1858 – 1928), Марио Сирони (1885 – 1961), Вирджилио Гуци (1902 – 1978), Умберто Мастрояни (1910 – 1998), Ренато Гутузо (1911 – 1987), Ренцо Веспиняни (1924 – 2001), Ренцо Бандоли (1921 – 2007), Пиеро Гучоне (1935 – 2018), Нани Тадески (1939 – 2017), Нунцио Биббо (1946 – 2014), оставили ярки творчески следи в италианското изкуство на миналия век. Застъпени са и редица художници, които и днес продължават да са неотменна част от съвременната италианска художествена сцена, сред които трябва да се изтъкнат Марио Сассо (1934), Енио Калабрия (1937), Едоло Маши (1938), Жабер Алван (1948), Мадалена Маури (1962), Джузепе Пулизи (1965). В експозицията е поставен своеобразен акцент върху живописното майсторство на Франко Ферари (1938), който е представен и с най-голям брой творби. Общо 17 имена, които ни дават възможност не само да се докоснем до разностранните художествени процеси, белязали развитието на италианското изкуство през ХХ век; не само до съвременните тенденции в полето на живописта и скулптурата, но и да ни въведе в съпреживяването на акта на колекциониране. До градежа на една изумителна колекция, част от която в настоящата изложба се представя пред българска публика за първи път.

Част от тези имена като Ренато Гутузо, Нунцио Биббо и Енио Калабрия за българската публика навярно звучат познато. Това са автори, които през годините са представяни със свои самостоятелни изложби в страната ни. Днес значими масиви от тяхното творчество се завръщат в България именно чрез колекцията „Георги и Ваня Зъбчеви“. Завръщане, което провокира ново вглеждане в артистичните им реализации, но и анализ на рецепцията им на българската художествена сцена в периода на социалистическото ни минало. Анализ, който ще стане възможен след пълното опрозрачняване на колекцията, което предстои. Други от авторите предполагам са разпознаваеми преди всичко сред професионалната публика, която помни техни гостуващи творби в общи изложби, подреждани у нас преди и след 1989 г. През 2004 г. италианската фондация „Кастело ди Сартирана“ презентира част от своята графична колекция в София, сред която видяхме отпечатъци, излезли изпод ръката на брата на именития актьор Марчело Мастрояни – Умберто Мастрояни. Името Мадалена Маури се яви ни българската сцена в програмата на Водна кула Арт фест през 2011 г., когато художничката бе част от видеопроекта „Изящен труп“.

Изложбата „Градежът“ се осъществява по инициатива на екипа на Художествена галерия – Казанлък и е част от неговия най-нов проект в развитие – ПРОГРАМА ТЪРСАЧИТЕ.

ПРОГРАМА ТЪРСАЧИТЕ дългосрочен проект, в рамките на който ще бъдат представяни фрагменти от частни колекции, формирани с усилията на различни колекционери. С него екипът на Галерията цели жителите и гостите на Казанлък не само да се докоснат до някои ценни артефакти, без които българската, а и европейската история на изкуството би била непълна, но и да се поставят важните въпроси за феномена „частна колекция“ и неговата изключителна значимост за съществуването на съвременното изкуство и въобще на една важна част от културното ни битие. Не по-малко същностна задача, която си поставя Художествена галерия – Казанлък с настоящата програма, е да се възбуди съдържателен разговор за проблемите на пазара на изкуство, за ролята на историците на изкуството в него и за възможните инициативи и политики за насърчаване на колекционирането.

ЕКИП, РАБОТИЛ ПО ПРОЕКТА

Аксиния Джурова – куратор
Георги Шаров – дизайнер
Никифор Харалампиев – фотограф
Лора Султанова – коректор
Трейси Спийд – преводач
Иван Фезов – транспорт
Катя Христова – координатор
Милен Алагенски и Албена Димитрова – технически сътрудници
Дора Зарчева, Зарина Иванова, Цветелин Иванов, Цветелина Велкова – екскурзоводи
Минка Иванова и Петя Минчева – счетоводство и човешки ресурси

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram