За първи път стенописите на Иван Милев виждат бял свят на страниците на „Кула“

Точно 99 книжки са издадени от казанлъшкото списание за литература и изкуство „Кула“ през 100-те му години живот, прекъсван три пъти. Част от течението на списанието от култовия му 1 брой от 1923 г. до последния юбилеен брой, отпечатан през миналия месец, може да бъде видяно и разгледано в Читалнята на Общинска библиотека „Искра“, където е подредена специална изложба. Броевете са доста повече, тъй като е практика в една книжка да се отпечатват по два.

Там е изложен на показ и единственият брой от 1981 г., отпечатан на пишеща машина в т.нар. „самиздат“, който е опит да бъде възстановено от ентусиасти списанието, прекъснало излизането си по политически причини още в първата годинка на появата си. По ирония на съдбата броят не вижда бял свят, защото е конфискуван от Държавна сигурност и отлежава в касите й чак до възраждането на „Кула“ през 1990 г.

Родолюбивите ценители могат да разлистят интересните страници на списанието и да научат любопитни подробности за историята и съдържанието му през годините.

Бр.1 от 1990 г. се издава в 60 екземпляра и се раздава безплатно между приятели и почитатели. Той е пилотният от новия живот на изданието. Този брой се посвещава на 100 години от рождението на Чудомир, откритието прави докторантът Деница Астахова, която специално за 1 век от раждането на „Кула“ изготви научен доклад и формира профила му..

С различно художествено решение на корицата излиза брой 1 на списанието през 1991 г.

За първи път изобщо у нас се публикуват репродукции на стенописите на Иван Милев в Стоян-Стайновата къща в Казанлък в бр.1 през 1993 г., посочва Астахова. В този брой е представен и албумът с творчеството на художника. В тази книжка се отбелязват 70 години от излизането на „Кула“ с публикуването на откъси от уводните статии от 1981 г., от бр.9 на 1990 г. „Родолюбиви и патриотични казанлъчани“ и от бр.10 на 1990 г. „Демокрацията сега е в изпитание“.

Брой №2/1993 г. съдържа и рубрика „Празник на розата 93“ с два материала – „История на розата“ от Иван Маналов и „Ходене на гюл“ от д-р Косьо Зарев. В по-късните книжки тази рубрика не намира място.

В брой 4 на 2000 г. е публикуван азбучник на цялото съдържание на течението 1923-2000 г.

От бр.4 на 2004 г. списанието е с нова визия. Темата на броя е „Памет за мъртвите“ по повод 15 години от възстановяването на „Кула“. В началото на 2005 г. в бр.1 се обособява нова редакторска концепция.

По случай 20-годишнина от възстановяването на списанието е публикуван списък на авторите, свързани трайно с художествената литература, с Казанлък и „Кула“. Списъкът съдържа 74 имена.

Върху корицата на бр.2 от 2012 г. отново се сменя вида на корицата – върната е старата визия със стилизираната кула на Иван Милев.

Нов облик получава списанието в бр.3-4 от 2017 г., той се запазва до днес.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram