За област Стара Загора: BG-ALERT ще тества системата за ранно предупреждение на 21 ноември

След като погрешка бе изпратено тестово съобщение на хиляди български граждани от системата за ранно предупреждение, от BG-ALERT публикуваха график за ноември, когато ще бъдат направени същинските тестове на системата.
Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства.
Тестовете за област Стара Загора са предвидени за 21.11.2023 г. (вторник).
При провеждането на всеки тест в продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.
Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

На 29.11.2023 г. (сряда) ще се извърши национален тест в цялата страна.

Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение за бедствия BG-ALERT на множество телефони стресна част от населението.

Звуков сигнал и известие за ранно предупреждение бяха получени на множество телефони в страната минути преди 19 часа.

По предварителна информация, това е било тест на системата за ранно известяване BG alert, съобщи БНТ, като се позова на Министерството на електронното управление.

„По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване“, гласи официалната позиция на VIVACOM.

„Тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата  BG Alert изпълнител„, уточниха от пресцентъра на МВР.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram