Единствен Мъглиж у нас с 3 държави в проект за по-чисти реки (видео+снимки)

Община Мъглиж, Народно читалище „Пробуда 1869“ и Фондация „Земя завинаги“ представиха на пресконференция резултатите от двудневната международна конференция по проект „По-чисти реки – по-чисти морета“ и откриването на фотографска изложба“.

На пресконференцията присъстваха партньорите кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов, учени от Молдовската академия на науките в Кишинев, кметът на община Оанчеа, Румъния и в хибридна онлайн връзка НПО „Мама 86“, Нова Каховка, Украйна.

„Колкото повече са успехите от участието на местната власт в такива международни проекти, толкова повече ще затвърждаваме впечатленията на хората, че могат да се случват позитивни неща, но и да предизвикаме интереса на националното управление и на отговорните за целта институции да подпомагат местните власти в подобен тип комуникации. Участието в проекти дава възможност в по-малък мащаб да се решават проблемите на хората, но с по-малко финансови средства. Пред много български общини стои това предизвикателство. Ако се работи в глобални мащаби финансовите средства, които са необходими, за да се решат проблемите, са големи. Затова казвам, че ако на две агломерации те се решат с питейната вода и канализационната мрежа, са 43 милиона лева“, каза кметът на Мъглиж д-р Гавазов.

„По-чисти реки – по-чисти морета“ се изпълнява в община Мъглиж, който обединява усилията на местните власти и НПО-та от България, Румъния, Молдова и Украйна за намаляване замърсяването на реките.

Проектът е с бюджет 486 881 евро, предоставени по Съвместната оперативна програма за трангранично сътрудничество по Европейския инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“. Водеща организация е „Земя завинаги“, България, а проектната община е Мъглиж.

Сред основните резултати е разработването и популяризирането на интерактивно мобилно приложение Trash Alert Mobile Application (TAMA) за директна връзка между гражданите и отговорните за управлението на отпадъците институции. Всеки със смартфон може да качи снимка и да сигнализира за незаконни сметища край реките, а програмата определя размера чрез координатите на локализацията.

30 местни и национални власти, 30 НПО и 20 бизнес представители, 80 учители и 200 ученика повишават знанията и уменията за устойчиви практики за управление на отпадъците. 8 училища са информирани за заплахата и обема на замърсяване и предприемат почистване на поречията на реките Прут, Днепър и Тунджа. В общините, участващи в проекта се промотират най-добрите практики за рециклиране на органични и пластмасови отпадъци и повторната им употреба.

Любопитна изложба от фотографии, подредена в Народно читалище „Пробуда“ в Мъглиж, показва как се ползва водата в четирите държави. Снимковите сюжети са от община Мъглиж, Оанчеа и Нова Каховка.

Предстоящото откриване на банския комплекс в мъглижкото село Ягода провокира ръководството на община Мъглиж да търси възможности за изграждането на мобилна локална пречиствателна станция в селището. Това каза кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов.

„С оглед на големия обществен интерес и предвид очаквания сериозен човекопоток вече мислим и сме водили разговори за пречиствателно съоръжение в селото“, уточни д-р Гавазов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram