Единственият дневник на Дечко Узунов ще постъпи в Художествената галерия в родния му Казанлък

Единственият дневник на Дечко Узунов, който той пише в заника на дните си, се очаква да постъпи във фонда на Художествена галерия – Казанлък през февруари 2024 г., когато ще отбележим 125 години от рождението на академика.

Новината съобщи директорът на Казанлъшката галерия изкуствоведът д-р Пламен Петров по време на откриването на напълно обновената постоянна експозиция на Къща музей „Дечко Узунов – „Натрупвания“.

„Това е изключително ценен артефакт, който ще се впише напълно органично в цялата колекция от работи на Дечко Узунов, която притежава галерията ни“, коментира д-р Петров.

Изкуствоведът разкри и че дневникът ще бъде публикуван заедно с всички негови творби, които се стопанисват от Художествена галерия – Казанлък.

„След 1987 г., когато съпругата на Дечко Узунов – Олга, прави дарение от 93 негови творби на Художествена галерия – Казанлък, повече не е постъпвало негово произведение, уточни д-р Петров. „Това се дължи на огромните проблеми в законодателните рамки и финансирането на музейните институции въобще“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram