Думи от Веско Стоянов звучаха в Деня на европейските автори в СУ „Екзарх Антим I“

Казанлъшко училище е едно от 1 100 школа в цяла Европа, където днес писатели, общественици, културни дейци и ученици четат откъси от любими европейски книги. СУ „Екзарх Антим I“ е едно от 246-те училища в България, където бяха припомнени текстове на писатели и поети, творили на Стария континент.

Сред гостите беше казанлъшкият писател и журналист Петър Марчев, който представи на учениците откъси от свои книги. Общественият посредник Гинка Щерева избра да прочете фрагменти от „Алексис Зорбас“ на Никос Казандзакис, а журналистката от Медийна група „Вис виталис“ Антония Драганова представи творчеството на казанлъшкия писател, журналист и непоправим приживе бохем Веселин Стоянов.

Антония се спря върху есето на Веско Стоянов „Очите на махалата“ от сборника му „Забравената уговорка с бога“, което сподели с любознателните ученици от 10 Б клас – паралелка с изучаване на чужди езици. Гостоприемно минути от часа си по литература за четеното предостави преподавателят Иван Хаджийски.

„Според Веско Стоянов махалата „има очи на тигър и душа на прилеп“. Макар и да е писано в средата на 90-те години на миналия век, то днес ярко кореспондира с махалата, наречена социални мрежи и е безпощадно актуално“, коментира Антония Драганова пред учениците.

Тя разказа и за двата романа на писателя „Моделът и неговия художник“ и „Аутопсия на тяло“, както и за неговите пиеси – едната още непоставена по първия роман и втората „Без докачение“ по Чудомир, поставена преди десетилетие от Старозагорския театър.

Денят за четене на европейски автори се осъществява с кординацията на психолога и педагогически съветник Наташа Джуркова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram