Доц. Христова: Карикатурата надскача лимитираната й свобода

От близо 30 000 карикатури, публикувани на страниците на вестник „Стършел“ от 1989 г. до днес, доц. Наталия Христова показа около 100 по време на лекцията й „Тридесет и три години преход през карикатурите на вестник „Стършел“ в Художествена галерия – Казанлък в рамките на платформата „Събота в галерията“.

„Изисква се интелигентност да се разчете една карикатура. Вестник Стършел излиза 77 години без прекъсване, хората го приемат като социален отдушник, защото карикатурите представят друг поглед към това, което живеем. Карикатурите се вглеждат в грешките на обществото и се опитват да ги отразят, преди те да са станали тревожни симптоми“, посочи доц. Христова.

От презентацията на доц. Христова стана ясно, че в началото на т.нар. Преход авторите на карикатури във вестника са не малък брой творци, който с течение на времето се редуцира, за да се сведе само до няколко днес.

„Стършел“ е най-старият български вестник за хумор и сатира. Излиза без прекъсване и без смяна на името от създаването си през февруари 1946 година. 1 650 са броевете му, във всеки около 20 карикатури – колосален обем от творчеството на десетки карикатуристи, сред тях и казанлъчаните Теньо Пиндарев и Мирчо Мирчев.

Презентацията е селективен образ на другата гледна точка към преживяното от нас, според доц. Христова.

„През тези 33 години сме гласували за 13 обикновени и едно Велико народно събрание, управлявали са ни 23 правителства – 14 редовни и 9 служебни, така че карикатурите са отговор и реакция на политически и социално-икономически събития“, коментира доц. Христова

„Стършел“ е единствен по рода си, спокойно може да се каже, в света, а карикатурата надскача лимитираната й свобода“, коментира доц. Христова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram