Доспехи от Голяма Косматка в първа по рода си изложба

Тракийският меч с ножница, намерени в могилата Голяма Косматка край Шипка и датирани от края на ІV – началото на ІІІ в. пр.Хр., са част от изложбата “Доспехите на тракийските воини”, която представя за пръв път на едно място артефакти, свързани със защитното въоръжение на древните траки. Тя е наредена в зала “Трезор” на Националния археологически институт с музей при БАН.

Експозицията представя над 120 експоната, разкриващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. В нея са представени и артефакти от гробни комплекси – пълно въоръжение на тракийски воини. Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрира технологичното и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество. Най-интересни сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница, средата на ІV в. пр.Хр.; шлемът и бронята от Руец, първа четвърт на V в. пр.Хр.; нагръдникът от Мезек, последна третина на IV в. пр.Хр.

61-сантиметровият меч на Севт III с дръжка като глава на грифон и ножницага бяха открити през 2004 г. в Голяма Косматка от д-р Георги Китов. Украсата на ножницата имитира люспи на митично същество – хибрид между орел и лъв.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram