Днес е ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево

Правителството определи днешния 8 септември да бъде Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. 

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание вчера премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

“Сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи. И да направим така, че да сме по-добре подготвени, когато следващия път имаме такова природно бедствие”, каза премиерът акад. Николай Денков преди заседанието на Министерския съвет

“Не виждам някакъв сериозен хигиенно-епидемиологичен риск в момента”, каза днес пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков относно ситуацията по Южното Черноморие.

В Деня на национален траур с негова заповед ще бъде сформирана временна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие. Неин председател ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, ще се включат представители от министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „Пътна инфраструктура“, Дирекция за национален строителен контрол, както и от областната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини.

При необходимост председателят на комисията ще може да привлича за участие в нейната работа и представители от други институции и организации.

В тридневен срок от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание.

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система „Коперник“ за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Предоставяме кадри от района на Бургас, уточни говорител на Еврокомисията. Ако впоследствие постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно да окажем необходимото съдействие, добави той.

Когато се получи молба за съдействие в областта на гражданската защита, Европейската комисия се обръща до всички държави в ЕС, за да разбере кой с какво може да помогне, поясни говорителят в отговор на въпроси. По неговите думи отговорът в такива случаи е незабавен. Ако получим молба от българските власти, ще се постараем да отговорим веднага, допълни той.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram