Десетки се хванаха на празничното хоро за Сирница

За 31-ва година, пред Етнографски комплекс „Кулата“, на Сирни Заговезни беше пресъздаден обичая „По клади” от НЧ „Жар 2002”. За да се пречистим от огъня и си поискаме прошка, стотици казанлъчани станаха част от празничния ритуал. Най-интересната част за децата бе обичаят „Хамкане“ и прескачането на огъня. Около него бяха изпълнени от кукерите обреди, тясно свързани с трудовата дейност на хората и за плодородието на ниви и градини. Десетки се хванаха на празничното хоро.

От понеделник започват 40-дневните Великденските пости, които са с продължителност от седем седмици. Наричат се още Велики пости и Света Четиридесетница и предхождат най-големия християнски празник Възкресение Христово. Това е най-продължителният и важен пост в годината, част от подготовката за Великден.

В понеделник е първият ден от Великия пост, наричан от народа „чист понеделник“. На този ден домакините измиват съдовете от блажните храни, защото през следващите седмици ще готвят само постни ястия, без животински продукти. Почиства се и домът, а всичко това е символ на чистотата, душевна и телесна, в която трябва да живеят християните, особено през Великия пост в очакване на Христовото възкресение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram