ДАНС: Остават съмнения за незаконни действия на ексдепутата от ГЕРБ Борис Кърчев

В писмо на ДАНС до Пресс ТВ се твърди, че остават съмнения за извършено незаконно приобщаване от ексдепутата от ГЕРБ от област Стара Загора Борис Кърчев към  Електронно-съобщителната информационна мрежа на Министерски съвет /ЕСМИС/.

Три години, след като Пресс ТВ разкри, че бившият депутат нелегално е прокарал кабел за доставка на тв сигнал в трасе на ЕСМИС от Стара Загора до Богомилово, ДАНС потвърждава това.

За какво става въпрос? Борис Кърчев /на снимката горе/ заедно със съдружника му в „Тракия кабел“ ООД Бойко Байчев, за да захранят с телевизионен сигнал села около Стара Загора и за да привлекат нови абонати към фирмата им, доставяща тв сигнал, двамата съдружници се възползват и опъват нелегално кабел до старозагорските села Богомилово и Кирилово в шахти и подземно трасе, изградени от държавата за нуждите на електронното правителство.

Държавата в края на 2015г. вече притежава достъп до почти всички населени места у нас чрез изграждането на Електронно-съобщителната информационна мрежа на Министерски съвет /ЕСМИС/. Тя е построена с европейски пари.

Целта е чрез ЕСМИС всички държавни институции да бъдат свързани с държавната администрация, което е предпоставка за развитието на електронното управление. Държавата цели още да защитава правата на гражданите и бизнеса в съвременното информационно общество чрез установяване на норми и поведение за киберсигурност.

Държавната поръчка за прокопаването на канала за ЕСМИС и поставянето на кабелите за електронното правителство в Старозагорско е възложена на Държавното предприятие „Съобщително строителство и възстановяване“.

Предприятието изгражда трасе от Стара Загора към Богомилово и Кирилово, за да положи две тръби, в които са поставени оптичните кабели на ЕСМИС. Такова е изискването на възложителя – Министерски съвет. Тръбите и каналът са държавна собственост.

Вместо две, обаче, тръбите са три. Тази в повече е нелегално и незаконно поставена, тя е маркирана на места с надпис „Тракия кабел“. По оптиката вътре в нея се подава сигнал от това дружество към Кирилово и Богомилово. Така е от края на 2013 г. до момента.

„Тракия кабел“ ООД е учредена на 3 юли 2008г. от Борис Петков Кърчев и Бойко Димов Байчев. Няколко дни, след като става депутат Борис Кърчев излиза от съдружието. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър на 12 април 2017г.

Наш екип през март 2018 г. провери на място и установи, че третата тръба е маркирана със зелен цвят, но с по-тънка ивица, по нея и сега се подава тв сигнал към Богомилово и Кирилово от „Тракия кабел“. От абонатите се събират такси.

В трасето на ЕСМИС Богомилово-Кирилово се вижда как са налични и сега: една тръба, ф 40 мм, обозначена с червена ивица и още една тръба със същия размер, но белязана със зелена ивица. Съществува и още една тръба, положена допълнително и маркирана с по-тънка ивица – зелена. Тя е собственост на „Тракия кабел“. Нещо повече тръба на това дружество също е положена и в участъка Стара Загора – Богомилово.

Три години без никаква реакция от прокуратурата до 9 август 2021 г., когато в писмото на ДАНС до Пресс ТВ се съобщава, че в „протокол след направена проверка от органите на ИА „ЕСМИС“ е установено нарушение с наличието на трета /нелегална/ тръба, както и фактури за извършени СМР за изграждане на кабелно трасе от Стара Загора до селата Богомилово и Кирилово в полза на конкретно дружество“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

2 thoughts on “ДАНС: Остават съмнения за незаконни действия на ексдепутата от ГЕРБ Борис Кърчев

  1. Любимеца на кмета на общината Казанлък, а какво ли е вършила самата кметица си отговорете сами драги граждани на общината.

  2. И сега кво ще прави прокуратурата, може би ще чакаме да мине давност. Само селски тарикати начело с детската учителка.

Comments are closed.